Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Schladming: remek verseny, nézők nélkül, szakadó hóesésben

2021.01.27. 2021.01.28. Bata Attila | frissítve: 2021.01.28.

Idén is nagyszerű versenyt hozott a szlalom versenyek csúcseseménye, a schladmingi éjszakai verseny, vagyis a Night Race. A koronavírus miatti korlátozások miatt az idén kb. 45 ezer nézővel kevesebben tekintették meg a versenyt a helyszínen.
Fotó: Szántó György
Fotó: Szántó György
Annak ellenére, hogy koronavírusos időkben zárt kapuk előtt kellett megrendezniük, a verseny szervezői idén is hatalmas energiákat befektetve készültek a versenyre. A pályamunkások óriási munkát végeztek, a szezon egyik legjobb szlalompályáját sikerült előkészíteniük, de a versenyzőknek így sem volt egyszerű dolguk.

Szokás szerint, a pályamunkások kb. 80-120 cm vastag, tömör hóalapba injekciózták be a vizet, amely teljesen belefagyott a pályába, így igazi jégpályát építettek a síelőknek. Éjszaka 5-10 cm friss hó hullott a pályára, de szerencsére a hidegben ezt a mennyiséget könnyen el lehetett távolítani a csontkeményre fagyott jeges pályáról.

A rendezők pályán kívül is készültek. Most nem a kb. 45-50 ezres tömeg mozgásának a biztosítása volt a feladatuk, hanem a járványügyi szabályok betartása. Ennek érdekében azt kellett megakadályozni, hogy tömegek alakuljanak ki a településen, de ezt már napokkal korábban világossá tették a rajongóknak, hogy nem érdemes eljönni a versenyre, mert úgysem lehet semmit sem látni belőle. Ennek érdekében eredményjelző LED falakkal és egyéb módszerekkel takarták el a rálátást a pályára, hogy ne a helyszínen, hanem inkább a tévé előtt élvezze mindenki a versenyt.
Így takarták el a pályát a nézők elől. Fotó: sielok.hu
Így takarták el a pályát a nézők elől. Fotó: sielok.hu
A verseny pedig hozta a szokásos izgalmakat. Mindkét futam alatt folyamatosan havazott, sűrű, hatalmas pelyhekben. A látási viszonyok koránt sem voltak az ideálisak, még síszemüvegben sem. Innen nézve, igazi bravúr, hogy a norvég Sebastian Foss-Solevaag úgy lett negyedik, hogy a második futamban kiesett síszemüvéből a lencse, így nem sokat láthatott a pályából a szakadó hóesésben.
Fotó: Szántó György
Fotó: Szántó György
Egyébként a pálya és a körülmények nehézségét mutatja, hogy a közel 60 indulóból 25-en estek ki az első futamban. Az osztrákok bíztatóan kezdtek. Az első futamot az egy héttel ezelőtt a flachaui rendezőknek beszóló Feller nyerte. Múlt héten a flachaui pályát egyszerűen gyerekpályának, mesepályának titulálta lapossága miatt. A rendezők itt már napok óta azt üzenték, ez nem gyerekpálya lesz.
Fotó: Szántó György
Fotó: Szántó György
Feller Flachauban nyert, itt is az élről indult a második futamban, rögtön az elején nem bírt a hóbuckákkal és kiesett. Helyette honfitársa, Marco Schwarz végzett az élen, aki sajnálhatta, hogy "csöndben" kellett nyerni, és nem tomboló 50 ezer osztrák előtt.
Az osztrák  Marco Schwarz lett a futam nyertese. Fotó: Szántó György
Az osztrák Marco Schwarz lett a futam nyertese. Fotó: Szántó György
Az osztrákok mellett a franciák tettek ki magukért, Noel a második, Pinturault pedig a harmadik helyet hozta. A nap Julien Lizeroux búcsújáról is emlékezetes marad. A 41 éves francia szinte napra pontosan 21 évvel ezelőtt kezdte meg pályafutását a világkupában egy kitzbüheli versenyen. Ott most elmaradt a hétvégi szlalom verseny, de itt el tudott búcsúzni a háromszoros vk szlalom győztes és világbajnoki második helyezett klasszis.
Ez a nap Julien Lizeroux búcsújáról is emlékezetes marad. Fotó: Szántó György
Ez a nap Julien Lizeroux búcsújáról is emlékezetes marad. Fotó: Szántó György
Schladming idén szokatlanul csendes volt, de a szervezők már jövőre készülnek, és reményeik szerint jövőre visszakapjuk a "régi" versenyt annak a hangjaival. Jövőre, január 25-én, már 25. alkalommal rendezik meg a versenyt, amelyre a jegyárusítás már elkezdődött!
The Sound of Schladming / Schladming hangjai
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2021.01.27. 16:49
Néztem, állati klassz verseny volt tényleg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Bachseitenhof Panzió
1.200 m magasan az erdő szélén fekvő 12 szobás, panorámás panzió. A legközelebbi sílift (Fageralm) 4,5 km-re található, de kocsival a Ski Amadé sírégió számos síterepe elérhető. A síelés után finn- és infraszauna, ezen kívül internet, ingyenes parkolás várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bergresort Hauser Kaibling
2019-ben átadott, luxus színvonalú hütték a Schladming 4 hegy sícentrumban, Hauser Kaibling sípályái mellett. A max. 10 fős hütték mindegyike szaunával, valamint kültéri jacuzzival felszerelt!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Berghof Mitterberg csillagcsillagcsillag
A Schladming-Dachstein régióban a hegyek között megbújva található a Mitterbergen, Gröbming mellett a Hotel Berghof családi szálloda. A hoteltől busszal és akár autóval is könnyedén elérhetők a közeli sípályák: Stoderzinken 3 km, Schladming 4 hegy 10 km.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.