Menü ≡

Schladming: remek verseny, nézők nélkül, szakadó hóesésben

2021.01.27. | Frissítve: 2021.01.28. | Szerző: Bata Attila
Idén is nagyszerű versenyt hozott a szlalom versenyek csúcseseménye, a schladmingi éjszakai verseny, vagyis a Night Race. A koronavírus miatti korlátozások miatt az idén kb. 45 ezer nézővel kevesebben tekintették meg a versenyt a helyszínen.
h i r d e t é s
Annak ellenére, hogy koronavírusos időkben zárt kapuk előtt kellett megrendezniük, a verseny szervezői idén is hatalmas energiákat befektetve készültek a versenyre. A pályamunkások óriási munkát végeztek, a szezon egyik legjobb szlalompályáját sikerült előkészíteniük, de a versenyzőknek így sem volt egyszerű dolguk.

Szokás szerint, a pályamunkások kb. 80-120 cm vastag, tömör hóalapba injekciózták be a vizet, amely teljesen belefagyott a pályába, így igazi jégpályát építettek a síelőknek. Éjszaka 5-10 cm friss hó hullott a pályára, de szerencsére a hidegben ezt a mennyiséget könnyen el lehetett távolítani a csontkeményre fagyott jeges pályáról.

A rendezők pályán kívül is készültek. Most nem a kb. 45-50 ezres tömeg mozgásának a biztosítása volt a feladatuk, hanem a járványügyi szabályok betartása. Ennek érdekében azt kellett megakadályozni, hogy tömegek alakuljanak ki a településen, de ezt már napokkal korábban világossá tették a rajongóknak, hogy nem érdemes eljönni a versenyre, mert úgysem lehet semmit sem látni belőle. Ennek érdekében eredményjelző LED falakkal és egyéb módszerekkel takarták el a rálátást a pályára, hogy ne a helyszínen, hanem inkább a tévé előtt élvezze mindenki a versenyt.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A verseny pedig hozta a szokásos izgalmakat. Mindkét futam alatt folyamatosan havazott, sűrű, hatalmas pelyhekben. A látási viszonyok koránt sem voltak az ideálisak, még síszemüvegben sem. Innen nézve, igazi bravúr, hogy a norvég Sebastian Foss-Solevaag úgy lett negyedik, hogy a második futamban kiesett síszemüvéből a lencse, így nem sokat láthatott a pályából a szakadó hóesésben.
Egyébként a pálya és a körülmények nehézségét mutatja, hogy a közel 60 indulóból 25-en estek ki az első futamban. Az osztrákok bíztatóan kezdtek. Az első futamot az egy héttel ezelőtt a flachaui rendezőknek beszóló Feller nyerte. Múlt héten a flachaui pályát egyszerűen gyerekpályának, mesepályának titulálta lapossága miatt. A rendezők itt már napok óta azt üzenték, ez nem gyerekpálya lesz.
Feller Flachauban nyert, itt is az élről indult a második futamban, rögtön az elején nem bírt a hóbuckákkal és kiesett. Helyette honfitársa, Marco Schwarz végzett az élen, aki sajnálhatta, hogy "csöndben" kellett nyerni, és nem tomboló 50 ezer osztrák előtt.
Az osztrákok mellett a franciák tettek ki magukért, Noel a második, Pinturault pedig a harmadik helyet hozta. A nap Julien Lizeroux búcsújáról is emlékezetes marad. A 41 éves francia szinte napra pontosan 21 évvel ezelőtt kezdte meg pályafutását a világkupában egy kitzbüheli versenyen. Ott most elmaradt a hétvégi szlalom verseny, de itt el tudott búcsúzni a háromszoros vk szlalom győztes és világbajnoki második helyezett klasszis.
Schladming idén szokatlanul csendes volt, de a szervezők már jövőre készülnek, és reményeik szerint jövőre visszakapjuk a "régi" versenyt annak a hangjaival. Jövőre, január 25-én, már 25. alkalommal rendezik meg a versenyt, amelyre a jegyárusítás már elkezdődött!
The Sound of Schladming / Schladming hangjai
2021.01.27. 16:49:18 Peter Szekely
Néztem, állati klassz verseny volt tényleg.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó galériák:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »