Schladming: sikeres volt a dupla villanyfényes verseny

2023.01.27. Bata Attila

A héten a hagyományos esti szlalom versenyt kiegészítették még egy szintén esti óriás-műlesikló versennyel is. A kettős verseny nagy sikert aratott a versenyzők, a rendezők, a közönség és a helyi turisztikai vállalkozások körében. Kérdés: hogyan lehetne ebből rendszert csinálni a jövőben?
Fotó: Szántó György
h i r d e t é s
Az idei óriás-műlesikló versenyt Schladming „ajándékba kapta”, amikor bejelentkezett az elmaradt német (Garmisch) verseny pótlására. A rendezők közel 2 hét alatt szerveztek meg mindent, amely az új versenyhez szükséges volt.

A legfontosabbal szerencséjük is volt. A hosszabb pálya felső részéről ugyanis hiányzott a full HD tévéközvetítéshez alkalmas világítás. Azonban egy romániai síugró versenyhez már korábban megrendelt reflektorok csak egy rövid kitérőt tettek a Schladmingban és már megoldódott az egyik legfontosabb kérdés.
Fotó: Szántó György
Schladming 1997-ben rendezett először esti világkupa versenyt szlalomban. A rendezők sem voltak benne biztosak, hogy sokakat fog a verseny érdekelni kedd este. Akkoriban már rendeztek esti szlalomot (Sestriere), de hétközben még nem. Nos, a siker minden várakozásukat felülmúlta. Az olasz Alberto Tomba 20 ezer néző előtt nyerte meg az első versenyt.
Fotó: Szántó György
Azóta töretlen a siker, de az 50 ezres nézőszámmal a település és a verseny is már elérte a határait. Az idén 40 ezer jegyet adtak el a hagyományos szlalomra és 10 ezret a szerdai versenyre. Az érdeklődés a tévében is töretlen. Az osztrák közszolgálati adó, az ORF statisztikái szerint a keddi futamot kb. 1,7 millió osztrák látta, amely 49%-os arány az esti sávban. Még jobb az eredmény, ha a reklám szempontjából fontosabb fiatal korosztályt nézzük, itt 65% nézte ezt az adót. A szerdai óriást valamivel kevesebben követték, de az 1,3 milliós nézettség és a 39, illetve 54 százalékos arány szintén nem rossz.
Fotó: Szántó György
Korábbi statisztikák alapján a verseny az elmúlt években 20 millió euró bevételt hozott a környéknek, a helyi turisztikai hivatal szerint a versenyre érkezők átlagosan 250 eurót költenek naponta fejenként.

Szóval, minden adott a sikeres folytatáshoz, ehhez csak kissé át kellene alakítani a versenynaptárt, hogy az egyetlen esti, villanyfényes óriás-műlesikló világkupa futam a versenynaptárban maradjon. A svédországi Areben már rendeztek villanyfényes óriás-műlesikló futamot, de az nem számít estinek (20:45-ös kezdés a második futamban), ott a korai sötétedés miatt kapcsolták fel a lámpákat.
Fotó: Szántó György
A szervezők maradnának a kedd-szerdai napoknál, de a versenyszámokat megcserélnék. A szerdai versennyel hosszabb távon az a gond, hogy szombatra lesikló versenyt terveznek Garmisch-ban, amelyhez csütörtök reggel kötelező edzés járul. Logisztikailag ezt nem lehet így megoldani. Sokan azt javasolják, hogy a versenyeket igazán érdemes lenne a hétvégén rendezni. A végleges döntés még nem ismert, az ötlet napirendre került és valószínűleg jövőre is két esti versenyt láthatunk a Planai lejtőjén.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓ
Alpenrock Schladming
2014-ben átadott újszerű, 2-8 fős apartmanok a Schladming 4 hegy síterület szívében, mindössze 200 méterre a Rohrmoos II ülőlifttől! Közös wellness részleg, ingyenes wifi!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Sunseitn
Hangulatos, osztrák családi panzió a ramsaui fennsíkon /1100 m tszfm./, nyugodt környezetben, 1 km-re a helyi sípályáktól, 8 km-re a dachsteini nagykabinos lifttől, 10 km-re Planaitól. Ellátás: reggeli.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
TUI BLUE Schladming csillagcsillagcsillag
A schladmingi régió első "felnőttszállodája" karnyújtásnyira található a Planaira vezető kabinos lift alsó állomásától. Az épület tetején egy szauna található, páratlan kilátással a környékbeli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.