Menü ≡

Utolsó felvonásához érkezett az idei alpesi sí Világkupa

Vonn 2000 pontért, Hirscher összetett elsőségért hajt Schladmingban

2012.03.13. | Szerző: Lipiczky Ágnes
Utolsó felvonásához érkezett az idei alpesi sí Világkupa Utolsó felvonásához érkezett a 2011-2012-es alpesi sí Világkupa-sorozat. Szerdától a schladmingi Vk-döntőn küzdenek a legjobbak, akik közül az immáron négyszeres összetett Vk-győztes amerikai Lindsey Vonn szinte már tét nélkül versenyezhetne. De őt nem olyan fából faragták!
h i r d e t é s
Lindsey Vonn akár már páholyból is nézhetné a schladmingi Világkupa-döntőt. Az amerikaiak hiperklasszis versenyzője ugyanis az arei óriásműlesiklás győzelmével bezsebelte a 2011–2012-es esztendő legjobbjának járó Világkupát. Lindsey a svédországi Aréban 1808 pontjával behozhatatlan előnyre tett szert, s pályafutása során negyedszer lehetett összetett bajnok ebben a rangos sorozatban.

És ez még nem minden!
Ahogyan az jósolható volt: lesiklásban és a kombinációban is megnyerte a szakági Világkupát, amelyek mellé Schladmingban – marcipánként a gyönyörű tortára – feltenné a szuper óriás-műlesiklásban és óriás-műlesiklásban elsőségét is. Előbbiben 94 ponttal vezet az osztrák Anna Fenninger előtt, míg utóbbiban 95 pont a hátránya a német Viktoria Rebensburggal szemben. És még mindig tudjuk fokozni!

Lindsey a múlt héten 11. győzelmével beállította az egy szezonon belüli győzelmi rekordját, ám az sem elképzelhetetlen, hogy befogja az örökranglistán az 1989-es idényben 14 győzelmet arató svájci Vrenni Schneidert.

És kapaszkodjanak meg, ez még mindig nem a vége!
Ha Vonn sikeresen szerepel Schladmingban, akár áttörheti a horvát Janica Kostelic 2006-os pontrekordját (1970), sőt az osztrák Hermann Maiert is túlszárnyalhatja, aki 2000 márciusában rekordot jelentő 2000 ponttal zárta a szezonját.

„Az összetett Világkupa megnyerésével nagy nyomás alól szabadultam fel – mondta Lindsey Vonn a schladmingi Világkupa-döntő előtt, aki így beszélt a 2000 pontos álomhatárról. – Semmi sem lehetetlen, de nagyon nehéz lesz. Minden számban tökéletesen kell teljesítenem, megvan rá az esélyem, hogy lesiklásban, szuper-G-ben és óriásban is a legjobb három között legyek, de ezt végre is kell hajtani.”

Meglehet Vonn ezen a hétvégén mégis a háttérbe szorul majd, hiszen a férfiaknál az osztrák Marcel Hirscher az összetett elsőségért küzd majd. Hirscher hátránya mindössze 55 pont az élen álló svájci Beat Feuzhoz képest, és mivel roppant kiélezett versenyre lehet számítani, így az osztrákok benevezték őt a szuper óriás-műlesiklásra is. Érdekesség, hogy a férfiaknál mindössze csak a kombinációs Világkupa dőlt el (ezt a horvát Ivica Kostelic nyerte meg), lesiklásban a Feuz, a svájci Didier Cuche, az osztrák Klaus Kröll alkotta trió, szuper-G-ben Feuz, Cuche és a norvég Aksel Lund Svindal, óriásban Hirscher és az amerikai Ted Ligety, míg műlesiklásban a svéd Andre Myhrer, Hirscher és Kostelic küzdhet meg a szakági győzelemért.

A hét híre még, hogy a svédek olimpiai és világbajnoka, Anja Pärson a schladmingi Világkupa-döntő után visszavonul, így újabb nagy egyéniségét veszíti el a sportág.
Tipp a helyszínen síelőknek: Szerdán és csütörtökön a térképen sárgával jelzett pontokon belépőjegy vásárlása nélkül, ingyen is meg lehet nézni a versenyzőket!
Tipp a helyszínen síelőknek: Szerdán és csütörtökön a térképen sárgával jelzett pontokon belépőjegy vásárlása nélkül, ingyen is meg lehet nézni a versenyzőket!
A részletes versenyprogram itt található: www.planai.at/winter/de/planai_aktuell/
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »