Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síbaleset: milliókra perelnek egy hatéves kislányt

2015.08.28. Bata Attila

Újabb érdekes, síbalesettel kapcsolatos per zajlik Ausztriában. Egy felnőtt nő és egy hatéves kislány ütközött egymással Vorarlbergben. A nő forintban számolva körülbelül 12 milliós (38 ezer eurós) kártérítést követel a kislánytól. Ausztriában 14 éven aluliakat perelni csak kivételesen esetben lehetséges.
A kép csak illusztráció (Kép: ERGO Versicherungsgruppe)
A kép csak illusztráció (Kép: ERGO Versicherungsgruppe)
A felperes állítása szerint az alábbi baleset történt a vorarlbergi Höchhäderich síterepén. A felperes egyenesen haladt a sípályán, amikor a csoportos oktatásban résztvevő hatéves kislány hirtelen bekanyarodott elé. Összeütköztek, és az ügyvédei szerint a nő olyan súlyosan megsérült, hogy azóta nem tud síelni. A hatéves kislánytól 38 ezer eurós kártérítést követelnek a baleset miatt - írja a Die Presse.

A bírósági szóvivő szerint Ausztriában az esetek többségében a 14 aluliak nem perelhetők, csak azok a személyek (család, síoktatók), akik az adott pillanatban felügyelték a gyermeket. Ez a per már korábban lezajlott, a bíróság elutasította a nő keresetét.

Azonban van egy kiskapu is az osztrákoknál. Ha bizonyítható, hogy a kiskorú képes volt felismerni a veszélyt, de azt mégsem akadályozta meg. Ebben az esetben kártérítést akkor ítélnek meg, ha a kislány biztosítása ezt fizeti.

A feldkirchi bíróság dolga most kettős. Egyrészt, tisztáznia kell a baleset körülményeit. Az eddig meghallgatott szakértő szerint a balesetben mindkét fél egyforma mértékben felelős, egyikük sem járt el kellő körültekintéssel a baleset előtt. A másik fontos kérdés, hogy az előbb említett kivételes szabály ebben az esetben alkalmazható-e a hatéves kislányra.

A tárgyalás most szünetel, három hét múlva folytatódik, a bíróság újabb bizonyítékok bemutatására vár.
KOMMENTEK
Baranyai György | 2015.08.28. 08:12
Marhaság! A Hölgy egyenesen jött, látnia kellett a gyerekcsoportot. A kislány valószínűleg háttal állt, nem láthatott semmit, csak belecsúszott egy csúnya balesetbe.(apropó! Vele mi van?) Baromi nagy érv, hogy a Hölgy azóta nem tud síelni. Talán versenyző, aki a következő futamra készült? Lehet, hogy túl közel ment a gyerekekhez és már nem tudott korrigálni. Nehogy már a 6 éves gyerek legyen a hibás, főleg ilyen kártérítéssel....
krisztianbeton | 2015.08.28. 09:32
Baromság a hátulról érkezőnek kell figyelni a másik meg rohadjon meg az aki egy gyerekcsoport mellet elhaladásnál nem lassít és nem tart megfelelő távolságot
keresztl | 2015.08.28. 10:27
Hamarosan indul a téli síszezon, ezért mindenki okulására... Tényeket, helyszínt,körülményeket nem ismerve mindketten hibáztak, hiszen,minden síelőnek ismernie kell a sí KRESZ-t, a sípályákon érvényes fő szabályokat. Az ún. "FIS 10" az alpesi országokban a sípályák rendjének törvényerejű fenntartását szolgálja. Ismeretük és betartásuk érdekünk is, kötelességünk is.

Mindketten megszegték az 1. (Legyünk tekintettel a többi sízőre!
Minden sízőnek úgy kell viselkedni a sípályán, hogy másokat ne veszélyeztessen és sérülést ne okozzon. Ez vonatkozik a megfelelő felszerelésre is.)
a kislány és az oktatója az 5. (A megindulással és a pályára besízéssel járó kötelezettségek -
A sízőnek, ha állásából újraindul, vagy besízik egy pályára, meg kell győződnie arról, hogy ezzel sem magát, sem másokat nem veszélyeztet.) és 6. (Megállás
Tilos megállni a pálya szűkületében és beláthatatlan területein! Bukásnál a lehető leghamarabb el kell hagyni az ilyen területet!)

A hölgy pedig a 2.(Ésszerűen, ellenőrzött sebességgel és módon sízzünk!
Mindig a tudásunknak, a terepnek (beláthatóság!), a hó és időjárási viszonyoknak, valamint a pálya zsúfoltságának megfelelően sízzünk.) és 3. (Nyomvonal választás
A hátulról (fölülről) jövő sízőnek úgy kell a nyomvonalát megválasztani, hogy az előtte haladót semmilyen módon ne veszélyeztesse, beleértve a túl közeli elhaladással okozott megijesztést is.) és 4. (Előzés, kerülés
Előzni szabad fölülről és alulról, akár balról akár jobbról, de mindig akkora távolságra, hogy az előzött síző bármilyen (akár váratlan) mozgásához elegendő teret hagyjunk.)

szabályokat....
zbaka | 2015.08.28. 10:45
Úgy látom pár komentelő vagy még nem síelt soha életében vagy 5 km/h-val szokott hóekézni a piros pályákon. Tisztázzunk valamit, az hogy a hátulról jövőnek kell figyelni teljesen rendben van, bizonyos keretek között. Könnyű látatlanul a kislány pártját fogni (pontosabban a nő ellen lenni), de nekem erős a gyanúm, hogy az általam számtalanszor tapasztalt dolog történhetett itt is. A csoportos gyermek oktatók legtöbbjét legszívesebben lezavarnám a hegyről, mert azt hiszik nekik mindent lehet, rendszeresen veszélyeztetik a síelés biztonságát: hirtelen körültekintés nélkül indulnak el keresztben a pályán, tekeregnek mint egy hosszú kígyó. Ezzel nincs is baj, kivéve akkor amikor egy szűk kék pályán teszik ezt, egyik oldalon szakadék másik oldalon emelkedő. Ilyenkor szinte alig hagynak 1-2 méter szabad helyet a pálya szélén (ha egyáltalán!) gyakorlatilag életveszélyes helyzetet teremtve. Gondoljunk bele mi történhet egy 5-6 évessel ha egy 100 kilós férfi ráesik! És ehhez nem is kell gyorsan menni, elég csak a kiszámíthatónak tűnő kígyóból egy kibotladozó kisgyerek aki nem úgy vette be a szélén a pályának a kanyart ahogy számítottunk rá. Mehetsz te akármilyen lassan az ilyen rohadtul veszélyes. De ezt valahogy nem fogják fel ezek a fogyatékos oktatók! Persze figyeljen a hátulról jövő, de kérdem én: nem kellene legalább az esélyt megadni hogy elkerüljük az ilyen baleseteket? Vagy esetleg a felnőtt haladóbb síelők álljanak meg a gyerekek mögött csatoljanak le és gyalog előzzenek? Vagy akkor már jobb ha otthon maradnak nem? Az általam leírt helyzet veszélyes és semmit nem lehet tenni ellene, egyedül az oktatók tehetnének ha ésszerűen a többi síelőre tekintettel választanának olyan útvonalat a gyerekeknek, amelyről ha egy kicsit le is tér a gyermek nem okoz balesetet.
zbaka | 2015.08.28. 10:55
"A hátulról (fölülről) jövő sízőnek úgy kell a nyomvonalát megválasztani, hogy az előtte haladót semmilyen módon ne veszélyeztesse, beleértve a túl közeli elhaladással okozott megijesztést is.) "

--> Na ez az amit csak akkor tud megtenni az előző ha az előtte haladó ad neki lehetőséget erre. Gyerekcsoportnál nagyon gyakran nincs lehetőség biztonságos előzésre, és ne gyertek a sebességgel, tök mindegy milyen lassan mész. Ja persze kiabáljunk rájuk, meg dudáljunk nekik, csak ebbe belefárad az ember ha egy nap százszor kell eljátszani.
bouquetk | 2015.08.28. 13:23
Úgy tűnik már többeknek elvonási tünetei vannak. Még jó két hónapot kell kibírni, és akkor nem kommentelünk hanem sízünk.
Gábor Mécsei | 2015.08.28. 14:12
Ha gyerekcsoporttal találkozol húzzál ki a pálya szélére néhány rövid lendülettel ! Ott mindig van jó hó,aztán mehetsz golyóba is ha üres a pálya /ahhoz nem kell sítudás/csak lábon kell maradni,azután valahogy lelassítunk ,nehogy letaroljuk az előttünk haladó gyerekcsoportot!Vagy tanulj meg végre síííííííelni.Ennyi!
Gábor Mécsei | 2015.08.28. 15:29
Én már 55 éve tanulok síelni,de még nem sikerült megtanulnom mindent!Szeretném még sokáig űzni ezt a gyönyörű sportot!Aki megtanult síííelni az hazudik!Soha nincs vége!Amíg járni tudok addig síelni is fogok.
BorsosL62 | 2015.09.01. 20:58
Az utolsó az igaz.
sanya6 | 2015.09.02. 08:36
Konkrét eset ismeretében teszem közzé, hogy van idős hölgy aki "szűkös" nyugdíját megrendezett síbaleset után kiharcolt "jövedelemmel" egészíti ki.
A történet röviden: a sípályán beszélgető hölgy egyike egy lesikló síző elé becsúszott és kicsit felborult. Természetesen fájt mindene. Rendőrségi jegyzőkönyv, stb. A rendőrségen a rendőr mondta,hogy nem az első esete a nőnek, de nem tudnak vele mit csinálni. Végül is az osztrák ügyvéd javaslatára peren kívül megegyeztek. Az összegre már nem emlékszem.
Szerintem a legjobb, ha nem sajnáljuk a pénzt (egyébként nem drága) megfelelő kiterjesztett sí balesetekre kiterjedő biztosítást kötni, amely például ilyen síbalesetekre is kiterjed.
Ezzel az írással nem akarom senkinek a személyiségi jogait megsérteni és nem vádaskodási céllal készült csupán okulás képpen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.