Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síbalesetek: naponta 100 sérült a salzburgi kórházban

2017.02.10. Bata Attila

Csak az ausztriai Salzburg tartomány síterepein évente 6500 síelő vagy snowboardos szenved balesetet a pályákon. Ahogy a síterepek forgalmában, úgy a kórházak forgalmában is van csúcsszezon. Mindkét helyen a februári iskolai síszünetek hetei, amelyek most kezdődtek el Ausztriában.
A Kardinal Schwarzenberg Klinikum a népszerű sírégió, a Síamádé környékén található. Salzburg tartomány második legnagyobb kórházába naponta átlagosan 80-100 beteget hoznak be a sípályákról. Igen, csak ebbe a kórházba, naponta. Persze statisztikát is vezetnek, az idei szezon csúcsa eddig 141 beteg a sípályákról - egy nap alatt.
Felmérések szerint az osztrák sípályákon szezononként 20 ezer baleset történik, ebből 6500 Salzburg tartományban. Az orvosok szerint nincs más sport, amelyből ennyi hobbi sportolót hoznának be a kórházakba. Azt is hozzáteszik, hogy a balesetek nagy részéért a síelők maguk felelősek. Csak az esetek hat százalékában okolhatóak külső körülmények.

A síelőket leggyakrabban térd- vagy vállsérülésekkel hozzák be. A snowboardosoknál a kar-, csukló és vállsérülések a leggyakoribbak. A kórházba került téli sportolók 15 százalékát kell azonnal megoperálni.

Az orvosok szerint figyelemreméltó dolgokat lehet elemezni a feltöltött síelési adatokból. Ma már egyszerű alkalmazásokkal követhetjük, hogy egy nap hány kilométert, mennyi szintkülönbséget vagy milyen gyorsan síeltünk.

A balesetek egyik oka, hogy sokan túl gyorsan csúsznak a pályákon. Ha ilyenkor történik bukás vagy ütközés, szinte biztos a kórházi kezelés. 34 ezer csúszás elemzése után, az adatok azt mutatják, hogy minden ötödik síelő, legalább egy rövid időre, eléri a 80 km/órás sebességet. Ilyen sebességgel nekiütközni valaminek (fának, falnak stb.) olyan, mintha valaki 20-25 métert zuhanna. Olyan a becsapódás, mintha valaki kiesne a 7-8. emeletről.

Az orvosok tanácsa, hogy komolyabb bukás után ne siettessük a síelést, adjunk egy kis szünetet magunknak a következő csúszásig. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.