Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelés havonta Skóciában - 35 hónapon át

2012.09.21. Bata Attila

Síelés havonta Skóciában - 35 hónapon át Fura rekordot döntött egy skót hölgy, aki az utóbbi 35 hónapban mindig keresett magának legalább egy kis hófoltot a skót hegyekben és havonta csúszott legalább egyet. Sokszor bizony hosszú kilométereket kellett túráznia egy méretesebb hófoltért.
Különös rekordról számolt be a scotsman.com skót hírportál. Skócia nem a téli-nyári síeléséről híres, bár néha sikeredik egy-egy hóban különösen gazdag szezon. Az 58 éves Helen Rennie még 2007-ben döntötte el, hogy az év minden hónapjában csúszik egyet, de ebben a tervében megakadályozta az akkor diagnosztizált nyelőcsőrákja. 2007 telén két kemoterápiás kezelést is kapott, de amint tehette mindig síelt egy kicsit. 2008 elején nyelőcsövének egy részét eltávolították, és a műtét után két hónappal már a pályán volt, 2009-ben pedig elkezdte a már rekordnak számító síelős kalandját.

Síelni a skótok egyik kedvenc helyére, Cairn Gorm síterepére járt. Síeléséről tavaly film is készült, amely bekerült a BBC összeállításába, amely Nagy-Britannia egy napját mutatta be 800 percben.

Rennie nem igazán pályasíelő, inkább a pályán kívüli csúszás érdekli. Rosszabb hóviszonyoknál akár órákat is képes túrázni, hogy siklásra alkalmas hóréteget találjon. Most szeptember elején már a 35. hónapjánál tartott, ami a síelést illeti. Igaz, ilyen rossz körülmények között is régen síelt már, nehezen sikerült találnia egy hétméter hosszú hófoltot, ahol még két fordulás belefért. A mostani csúszás apropóját az adta, hogy ezzel megdöntötte egy másik skót ismerőse korábbi 34 hónapos rekordját. Igaz az ő feltételei szigorúbbak voltak, csak az számított síelésnek, ha volt legalább 100 méter hosszú hófolt és legalább 20 kanyarodást meg lehetett tenni.

Természetesen Skócia éghajlatát figyelembe véve, ez a 35 hónap - akármilyen körülmények között is - kisebb csodának számít. A síelés pedig folytatódhat tovább, hiszen a legmelegebb nyári hónapokon már túl vagyunk, egy októberi havazás pedig bármikor benne van a skót hegyekben.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.