Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lesíeltek a kanári-szigeteki vulkánról

2014.03.05. Stánicz Balázs

Lesíeltek a kanári-szigeteki vulkánról Ahogy korábban beszámoltunk róla erős havazás söpört végig a Kanári-szigeteken, ami fehér ruhába öltöztette a magasabb hegyeket. Volt, aki kihasználta a szubtrópusi telet és lesíelt a 3700 méter magas vulkánról.
A 3718 méteres Teide Tenerife és egyben Spanyolország legmagasabb hegycsúcsa. Nagy magassága ellenére is vannak olyan telek, amikor nincs, vagy minimális a hótakaró a vulkánon, hiszen a 28. szélességi körön fekszik, Nyugat-Szahara partjai előtt. Néhány héttel ezelőtt azonban beköszöntött a szubtrópusi klíma alatt álló szigeteken a tél és 1500 méterig lehavazott, ráadásul jelentős mennyiségű friss hó esett. A hegyi hegymászó klub tagjai kihasználták a ritka eseményt és felmásztak, majd lesíeltek a Teidén. Mivel a vulkán a Teide Nemzeti Parkban fekszik, ezért megmászásához külön engedély szükséges, lesíelni rajta pedig egyáltalán nem szabad, de ezek szerint vannak kivételek. Feltehetően a vulkán azon kevés spanyol hegyek egyike (talán európai szinten is), ahol a síelést pénzbüntetés mellett akár három év börtönnel is büntethetik. A spanyol síelők szerint fenn porhó-szélfújta részek fogadták őket, lenn tavaszias firnhavon síeltek a fák közt.

A klubtagok elmondása alapján egészen 1500 méterig tudtak lecsúszni, ami jó 2000 méteres szintkülönbséget jelent, mindez Afrikai partjainál, egy szubtrópusi szigeten nem mindennapi teljesítmény.
KOMMENTEK
foldesjimko | 2014.03.05. 16:11
napfény, tenger és lesiklás a hegyről... tökéletes... :)
Inci | 2014.03.06. 12:48
óóhhh ez biztosan hatalmas élmény lehetett :-) Én csak "cipőben" jártam fent, amennyire fölengedtek, de arra is emlékezni fogok amíg élek :-)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.