Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megtartották a Síklaszter első sajtótájékoztatóját

2014.12.10. Biró Ágnes

December 9-én, kedden délelőtt Budapest belvárosában, a Szamos Gourmet házban tartották meg a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter első nyilvános sajtótájékoztatóját. Megszólalt Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár és Máthé Kinga a Turizmus Zrt. belföldi igazgatója is.
A sajtótájékoztatón összesen ötven fő vett részt - fotó: amdala.hu
A sajtótájékoztatón összesen ötven fő vett részt - fotó: amdala.hu
A klaszter névadója
Chernelházi Chernel István (1865- 1922) magyar ornitológus ( madártannal foglalkozó tudós). Norvégiában 1891-ben ismerkedett meg a sível és a síeléssel, amelyről 1893-tól több népszerűsítő cikket is publikált, majd 1896-ban megírta és kiadta "A lábszánkózás kézikönyve" című könyvét, amelyben Magyarországon elsőként ismertette a sportágat. E művével lerakta a hazai sí szaknyelv alapjait.

A síelésről világviszonylatban
80 országban, 2.119 síterepen összesen 26.934 működő sílift van. Több mint 6 millió vendégágy áll rendelkezésre szerte a világon a sízők számára. A Földön kb. 100 millió ember sízik rendszeresen, a legtöbben Németországban (14,6 millió), az USA-ban (13,6 millió) és Japánban (11,5 millió), míg Magyarországon 0,5 millióan (497 ezer). Érdekes adat, hogy az USA-ban arányaiban kevesebben síznek (4,3%), mint Magyarországon (5,0%)! A válság ellenére a sízők száma, ha kismértékben is, de folyamatosan növekszik.
Síelők aránya a környező országokban
Síelők aránya a környező országokban
Tendenciák
Szakemberek szerint dinamikus növekedés Kínában és Kelet-Európában várható 2020-ig. Globálisan nagy dinamikát ad a "non-skiers" célcsoport bevonása. Egyre többen utaznak téli helyekre üdülni, "nézni" a síző családtagokat. Az elmúlt évek általános tendenciáját a rövidebb (3 napos) síprogramok iránti igény növekedése (többször, rövidebb időtartam) jelentette. Ez a három tényező nagymértékben segítheti a hazai síturizmus fejlődését.

Síelés Magyarországon
Már Magyarországon is 9 db síterep rendelkezik éjszakai kivilágítással, összesen pedig 46 sílift működik itthon. Ráadásul 11 helyen 20 db ratrak is üzemel. Sok olyan kisebb sípályáról is van tudomásunk, ahol a rendszerváltásig síliftek üzemeltek. Ezek közül 2-3 helyen reális, hogy akár 3-5 éven belül új sílifteket üzemeljenek be. Továbbá 26 db síiskola is üzemel Magyarországon, ezek közül 20 helyen van műanyag pálya és felvonó is.

A klaszter tagjai

A Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter 18 taggal rendelkezik, ebből 7 db havas síterep: Dobogókő, Eplény, Kékestető, Mátraszentistván, Nagy Hideg-hegy, Pécs, Visegrád.
6 db műanyag pálya, síiskola: Babos, Fogarasi, Waxklub, Győrújbarát, Nanook, Megyeri.
3 síszakmai szervezet: Síoktatók Magyarországi Szövetsége, Skiculture.hu, Magyar Síakadémia
2 kereskedelmi cég: Hefa Sport - Veszprém, SkiOutlet – Budapest

A klaszter célja a sport-, és fizikai aktivitás hazai népszerűsítése, a havas sportok kultúrájának és a biztonságos téli sportolás ismereteinek széles körű terjesztése és erre megfelelően fejlesztett helyszínek, sípályák biztosítása. A Klaszter célja, hogy a magyar sízők a hazai sípályák felé forduljanak, ezáltal a magyarországi síélet fejlődjön. (3 fő tevékenység: marketing, lobbi, pályázatok). Felmerült az igény egy közös, magyarországi síterepekre érvényes síbérletre is, természetesen ennek a megvalósításán is dolgoznak a klaszterben, legkorábban a jövő szezontól lehet kapható.
Mártonné Máthé Kinga Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgató, Dr. Ruszinkó Ádám Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős h.államtitkára, Fehér Gyula a Chernel István Sí és Turisztikai klaszter ötletgazdája  -  fotó: amdala.hu
Mártonné Máthé Kinga Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgató, Dr. Ruszinkó Ádám Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős h.államtitkára, Fehér Gyula a Chernel István Sí és Turisztikai klaszter ötletgazdája - fotó: amdala.hu
"Két éven belüli feladatunk a klaszter kb. 30 tagra való bővülése, majd idővel az akkreditált klaszter minősítés elérése". - a klaszter alapítója, Fehér Gyula elmondta, szívesen fogadják új, csatlakozni kívánó tagok jelentkezését, legközelebb a klaszter január végi, mátraszentistváni gyűlésén lesz erre lehetőség.

Létrejött a klaszter weboldala is, mely a www.sieljitthon.hu címen érhető el. A sajtótájékoztatón azonban Fehér Gyula hozzátette, hogy a szlogen helyesen inkább így hangzana: "Síelj itthon is!", hiszen nem céljuk eltántorítani a sportág kedvelőit a szomszédos országok (általában jobb adottságokkal rendelkező) síterepeitől sem. A klaszter célja, hogy felhívja a magyarok figyelmét a magyarországi lehetőségekre, hogy minél többen megtanuljanak és lehetőleg itthon tanuljanak meg a havon csúszni, akár lécen, akár deszkán.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.