Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

10. születésnapját ünnepelte a Chernel Sí Klaszter és a Normafa Park

2024.05.15. Wesselényi Andrea

Tíz évvel ezelőtt alakult meg a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter, és ebből az alkalomból egy jubileumi eseményre kaptunk meghívást. Együtt ünnepelt a síszakma sok hazai képviselője a Normafa Síházban.
Fehér Gyula, a Chernel Sí Klaszter alapítója és elnöke | Kép: sielok.hu
Fehér Gyula, a Chernel Sí Klaszter alapítója és elnöke | Kép: sielok.hu
Az eseményt a kívül-belül gyönyörűen felújított Normafa Síház Étteremben rendezték. Az épület és környezete sok szép emléket idéz fel a síelőkben. A helyszínválasztás másik indoka, hogy a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény is a tizedik születésnapját ünnepli idén. Nem véletlen az egybeesés, hiszen a Klaszter megalapításának közvetlen előzménye volt az a konferencia, melynek témája a Normafa akkoriban elhanyagolt területének fejlesztése volt. A szervező, Fehér Gyula, maga is meglepődött akkor, hogy milyen sokan jöttek el és adtak konkrét javaslatokat és segítséget a fejlesztéshez. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a hazai síélet, hegyvidéki turizmus fejlesztése érdekében szakmai összefogásra van szükség, melynek valamilyen szervezeti formát kell adni. Így született meg a Chernel Sí Klaszter.
Mikó Gergely, a Normafa Park vezetője mond beszédet
Mikó Gergely, a Normafa Park vezetője mond beszédet
Fehér Gyula, a Klaszter elnöke beszédében megköszönte a tagoknak és együttműködő partnereknek a közös gondolkodást, cselekvést. A jövőképet illetően kihangsúlyozta a négyévszakos hegyvidéki turizmus irányának fontosságát. A közeljövőt illetően pedig elmondta: munkacsoport alakul a klaszteren belül, melynek célja egy olyan hagyományteremtő szezonnyitó rendezvény megalkotása, mely összefogja a lehető legszélesebb társadalmi és piaci szereplőket. Erre jó példa lehet a vitorlázóknál, 1935-ben először megrendezésre kerülő Vitorlabontó ünnepség, mely idén is sokakat vonzott.

A 2024-es esztendő nem csupán a két szervezet születésnapja, hanem egyúttal a Síoktatók Magyarországi Szövetségének 35 éves, a Mátraszentistváni Sípark 20 éves születésnapját is jelenti.

A sokszoros születésnapi ünnepen részt vett és beszédet mondott Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, aki az aktív, mozgásban gazdag életmód fontosságát hangsúlyozta, ezt megerősítve kerékpárral érkezett a hegyre. A Hegyvidéki Önkormányzatot pedig Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester képviselte.
A Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Pokorni Zoltán mondott beszédet
A Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Pokorni Zoltán mondott beszédet
A Normafa Park Intézményt vezető Mikó Gergely elmondta, hogy az utóbbi tíz évben több, mint 7000 köbméter szemetet vittek el a területről, és nagyságrendileg 3 millióan használták a mellékhelyiségeket. Ennyivel tehát már biztosan csökkent az erdő környezeti terhelése. Az elmúlt két év tapasztalata egyértelműen bebizonyította, hogy van létjogosultsága a hóágyúzott sífutó- és szánkópályának, hiszen a legtöbb kérdés a hóviszonyokkal és a pályák állapotával kapcsolatban érkezett a közösségi médiában. Pokorni Zoltán hozzátette, hogy az itteni síelési lehetőségek nem vetekedhetnek a magashegyek pályáival, de gyakorlásra, tanulásra kiválóak. Pokorni rámutatott, hogy rengeteg épített és természeti értéket lehetett megmenteni a Normafa rehabilitációja kapcsán. Nagyjából 1,1 millió ember jön évente ide, ezzel a Normafa a második legnépszerűbb pihenőhely a Margit-sziget után, rendben tartása nem kis feladat. Ezért alakult tíz éve a Normafa Park Intézmény, és ez az eredményeket látva nagyszerű döntésnek bizonyult.
Síelj itthon! A Sí Klaszter és a Normafa Park 10. születésnapjára készült a különleges Fekete-erdő torta
Síelj itthon! A Sí Klaszter és a Normafa Park 10. születésnapjára készült a különleges Fekete-erdő torta

A Chernel Sí Klaszter 10 év alatt elért legfontosabb eredményei:

Fehér Gyulával egy interjú készül a jubileum kapcsán, várjuk olvasóink kérdéseit is!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.