Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sopronban tartotta éves közgyűlését a Chernel Sí Klaszter

2022.05.12. Fehér Gyula

Sopronban, a TAEG Zrt. jóvoltából a Kőhalmy Vadászati Múzeumban rendezték meg a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter évi rendes közgyűlését. A rendezvény házigazdája a soproni FÁBER SBT Közhasznú Egyesület volt.
A kétnapos program keretében Sopron és Kőszeg környékét is bejárták a klaszter tagjai
A kétnapos program keretében Sopron és Kőszeg környékét is bejárták a klaszter tagjai
„Klaszterünk megalapítása óta eltel nyolc év alatt sikerült elérnünk, hogy pályázatokból, valamint különböző forrásokból a hazai sípályákat folyamatosan fejlesszék. Magyarországon három kiépített sífutópálya van, ezek közül a leghosszabb a soproni pálya, ezért is tarjuk közgyűlésünket Sopronban. A FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület idén egy pályázat keretében beszerzett egy univerzális erdőjáró gépet.” mondta el Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke.
A Klaszter vezetősége: Kőrösi Péter (Sípark), Fehér Gyula (elnök) és Dr. Egri Katalin (SMSZ)
A Klaszter vezetősége: Kőrösi Péter (Sípark), Fehér Gyula (elnök) és Dr. Egri Katalin (SMSZ)
A FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület Sopronban a sífutás előremozdítása miatt jött létre 14 évvel ezelőtt. A hetven tagot számláló egyesület 20 kilométeres pályát üzemeltet a Tanulmányi Erdőgazdasággal együttműködve. „Kapunk tőlük egy szárzúzó gépet évente, utána ősszel a pályarendszereket olyan állapotba hozzuk, hogy amikor leesik a hó, megfelelő mennyiség esetén gépi nyomot tudjunk fektetni. Az új gép segítségével mostantól dupla gépi nyomot” - mondta el Kubinszky András, a FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület elnöke.
Támogatás segítségével sikerült beszerezni egy hóegyengetésre is alkalmas POLARIS 1000 munkagépet, ami télen-nyáron használható.
Támogatás segítségével sikerült beszerezni egy hóegyengetésre is alkalmas POLARIS 1000 munkagépet, ami télen-nyáron használható.
A közgyűlésen a soproni önkormányzat képviseletében jelen volt Csiszár Szabolcs Sopron város alpolgármestere, aki hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a téli sportok népszerűsítését. „Mint minden más mozgás, ez is az egészséges életmódot segíti elő. Nekünk szerencsénk van Sopronban, mert a tájegység olyan, hogy ha alkalmanként hó van, tudunk téli sportokat is felajánlani. Vannak kiváló síoktatóink és egy kiváló egyesületünk, amely kezeli a sífutópályát, ahol mindenkit szívesen fogadnak.
Csiszár Szabolcs, Sopron város alpolgármestere
Csiszár Szabolcs, Sopron város alpolgármestere
A soproni közgyűlés lezárulta után a tagok egy része másnap Chernel István szülővárosába, Kőszegre látogatott. Az idei Chernel-emlékévhez kapcsolódva a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete által vezetett Chernel-sétán klaszterünk tagjai lehettek a legelső részvevők. A Chernel-családhoz kötődő helyszíneket bemutató új sétaútvonal állomásainak szövegét Dr. Mátay Mónika történész állította össze, mely letölthető a Kőszegi Séták applikációból is.
KOMMENTEK
csabeszka | 2022.05.15. 18:26
Jó lenne (lett volna), hogy lobbiznának, hogy Kőszegen a Szabó-hegyen ismét működhessen a sípálya!
Tervező | 2022.05.18. 11:43
Ismerem a helyet.
Úgy is mint Klaszter-tag ,és mint lelkes síző, sőt...
Sajnálattal be kell látnunk, az már nem fog menni.
Oka: természetes hó alig van, havasítás kiépítése nem reális, sohasem térülne meg. (tározó, csővezeték, ágyúk taposógép...) Környezetvédelem meg amúgy is keresztbe tenne, ez nem pesszimizmus, hanem a mai realitás.
Mióta megnyílt "Nyugat" , 1990-től, ami nem közelíti meg az Osztrák pályák szolgáltatási színvonalát-még ha "kicsit sárga és savanyú is"....az egyszerűen eladhatatlan.
Valóban, amikor én is kezdtem, kb egy időben Kőszeggel, ha volt hó, felment a közönség, letaposott, és néhány menetet ezért ingyen ment a felvonón.
Azután élveztük míg le nem kopott, az sem zavart senkit, hogy itt-ott a fű kilátszott.
Mindenki tegye szívére a kezét, hogy erre ma "vevő" lenne-e a síző közönség.

Én ismerem mindegyik hazai pályát, és a küzdelmüket is. És ausztriai üzemeltetőt is, nem egyszerű még a nagyoknak sem, maradjunk ennyiben.
skioutlet | 2022.05.18. 13:31
Kőszegen nem csupán síugró sánc volt és ma is létezik, de lesikló pálya is működött, sífelvonóval.
Kőszegen, a Szabó-hegyen 1972-ben került megrendezésre a VII. Téli Úttörő Olimpia.
A Pajtás újság nyitólapján fényképfelvétel a rajt közelében:
https://sielok.hu/forum/viewtopic.p...hp?t=17979

Itt pedig 2008-ból készült felvételek, amikor még nem volt beerdősödve a sípálya:
https://sielok.hu/fotoalbum/koszeg-...sipalya/galeria/

Most megtekintetük, sajnos a pálya nagy részén bokrok, kisebb fák vannak.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.