Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Elfogadták a Normafa Park törvényt

2013.10.01. | Frissítve: 2013.10.08. | Szerző: MTI
Az elfogadott jogszabály a kormány szándéka szerint megalapozza egy európai színvonalú sportkomplexum kialakítását, de nem változtatja meg országos érvénnyel a természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályokat, csak kifejezetten a Normafa területére enged eltérést.
Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztőként jelezte: a területen olyan közparkot alakítanak ki a táj- és természetvédelmi szempontok figyelembe vételével, amely egész évben biztosítja a Normafa kihasználtságának feltételeit; amelynek turisztikai szempontból egyedülálló a vonzereje, továbbá a vendéglátás és a szállodák fellendülésével erősíti a munkahelyteremtést és a belföldi turizmust. Az indítvány kiemelt fontosságúnak tartja azt is, hogy minden budapesti általános iskolásnak elérhető módon, akár iskolai keretek között lehetősége legyen megtanulni síelni.

Az indoklás szerint a Normafa környékén eddig érvényes természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályok nem tették lehetővé a céloknak megfelelő infrastrukturális beruházások megvalósítását; a szabályrendszerrel nem lehetett megszüntetni a terület jogszerűtlen használatát - például a downhill kerékpározást -, s a történelmi hagyományokhoz visszanyúló tényleges használat sem volt összhangban az országos jogszabályokkal.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A most elfogadott törvény részletesen szabályozza az egyes területeken elhelyezhető funkciókat, a beépíthetőség tiltását vagy kis mértékű növelését. Ennek megfelelően rögzíti a sí- és sportpályák kialakítására kijelölt területeket, egyes meglévő épületek - köztük a műemléki védettségű Fácán Vendéglő - felújításának és legfeljebb 10 százalékos bővítésének feltételeit, lehetőséget teremt sífelvonók megépítésére, valamint egy új, legfeljebb 500 négyzetméteres, hitéleti rendeltetésű épület elhelyezésére az Anna-réten. Utóbbi kapcsán Pokorni Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, a kerület polgármestere jelezte: a zarándokútvonalon a katolikus egyház gyűjtésből szeretne megépíteni egy körülbelül 8-szor 10 méteres kápolnát.

A jogszabály ingyenesen a XII. önkormányzat vagyonkezelésébe adta a Normafánál fekvő állami tulajdonban lévő földterületeket.

Pokorni Zoltán július közepén jelentette be, hogy átfogó fejlesztési terv készül a parkra, a beruházások mintegy 5 milliárd forintból valósulnának meg. A fejlesztés része egyebek mellett, hogy a balesetek elkerülése érdekében különválasztják a sípályát és a szánkópályát, új lifteket építenek és fejlesztik a közlekedést, valamint a parkolást. A kerület megrendelte a Natura 2000-es vizsgálatokat, amelyben átfogóan vizsgálják a különböző növényfajok, illetve bogarak és denevérek életciklusát és aktivitását, és a későbbi tervezésnél figyelembe veszik, hogy ennek megfelelően hol létesülhetnek egyáltalán például síliftek, szánkó-, bob- és futópálya. A vizsgálat nyomán készült tervekről és a beruházás megvalósításáról a hegyvidékiek helyi népszavazáson dönthetnek majd.
2013.10.01. 06:35:30 skioutlet
Akit a részletek is érdekelnének itt jóval többet megtudhat.

Többek közt jelen lesz a projekt kormánybiztosa, valamint a Hegyvidéki Önkormányzat által múlt héten kinevezett Normafa Park tanácsnoka valamint a síszakmai szervezetek képviselői, a legnagyobb hazai sípályák üzemeltetői, környezetvédelmi szakemberek.

Részvétel díjtalan, előre regisztráció szükséges a név megadásával az info@skioutlet.hu címen.

http://skioutlet.hu/hirek.php?kod=1...27
2013.10.01. 07:37:34 batus
A kérdésben szavazás indult. A cikk jobb oldalának alsó részén lehet szavazni.
2013.10.01. 07:48:29 a.gyuri
Demagog állítás az hogy fizetős lesz a síelés, mutasson valaki olyan helyet ahol a lift használatért nem kell fizetni.
2013.10.01. 10:24:58 papa195707
Kedves "a.gyuri"! Valami kimaradt a kommentedből!!! Vagy olvasd el mielőtt enter-t nyomsz!!
Amúgy Ausztriában sok sípályán van felvonó-járda tanulóknak, teljesen ingyen!( nem kér bérletet,nem húz le a kártyádról, simán odamész és használod sí vagy snowboard tanuláshoz)
2013.10.01. 10:28:50 papa195707
Ráadásul sehol nincs, hogy ingyen lehet síelni a Normafánál! (és ez ki is maradt a hozzászólásodból)
2013.10.01. 11:11:52 babeneba
"A kerület megrendelte a Natura 2000-es vizsgálatokat, amelyben átfogóan vizsgálják a különböző növényfajok, illetve bogarak és denevérek életciklusát és aktivitását..."
Ez így szokott menni...
2013.10.01. 12:23:06 Stani
"Amúgy Ausztriában sok sípályán van felvonó-járda tanulóknak, teljesen ingyen! (nem kér bérletet,nem húz le a kártyádról, simán odamész és használod sí vagy snowboard tanuláshoz)" - azért ilyen elég kevés helyen van, az más kérdés, hogy nem telepítenek ide beléptetőkaput, de ettől függetlenül kell fizetni, ha nem is a normál napijegy árat. Wagrainon pl. a nagyon kicsi mozgójárda az elvileg ingyenes, gyakorlatban azonban nem, hiszen a kabinos középállomásánál van, ami díjköteles, egyszóval jól ki van ez találva, hogy ingyenes, de mégsem ;)
2013.10.01. 13:46:15 pattyski
Ausztriában semmi sincs ingyen. Az ilyen járdák mindig fent vannak a felvonók környékén, oda meg bérlet nélkül nem is lehet felmenni.
De ez lényegtelen, mi a gond, hogy fizetni kell a felvonókért? Vagy mi?
2013.10.01. 13:55:14 adrian
Hajrá Normafa Park Projekt!
2013.10.01. 14:21:46 Szab
35 éves jogi zűrzavart raktak rendbe. Remélem a politikai csaták árnyékába, nem veszik el a lényeg a terület rendezése....
2013.10.03. 13:50:03 százas
A franciáknál valóban van sok ingyenes, ráadásul nem is olyan rövid, székes felvonó. Lent! Les Arcs, Tignes, Val d'Isere, ami most hirtelen eszembe jut. Az ellenpolitikusoknak meg nem tud a kormány olyat csinálni, amit ki ne fütyülnének.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 346 vendég és 33 regisztrált felhasználó látogatja.