2013. október 13. - Normafa Park Konferencia

Sí Szakmai Szervezetek II. Konferenciája

2013.09.02. 2013.10.12. | frissítve: 2013.10.12.

2013. október 13. - Normafa Park Konferencia A Normafánál, a Hotel Agro Konferenciaközpontban kerül sor a hazai sísport képviselőinek második konferenciájára, melynek témája a Normafa Park fejlesztése lesz. A szervezők célja, hogy síelők társadalmának képviselői javaslataikkal segítsék a projekt minél sikeresebb megvalósulását.
h i r d e t é s
A bevezető előadást Vincze P. Márton, a Normafa Park fejlesztésének miniszterelnöki megbízottja tartja. A tanácskozás záróokmány elfogadásával zárul, melynek előkészítésére dr. Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke és dr. Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke került felkérésre.

A 2013. október 13-án megrendezésre kerülő tanácskozásra a szervezők várják az érdeklődőket, ahol a részvétel díjtalan, előzetes regisztráció azonban szükséges. Regisztráció a jelentkező nevének megadásával, az info@skioutlet.hu e-mail címen lehetséges. Egy email címmel csak egy személy regisztrálhat.
A konferencia ötletgazdája és levezetője: Fehér Gyula a Lavina-Sport Kft. (SkiOutlet.hu) tulajdonos ügyvezetője, a Külkereskedelmi SC Síiskola egykori vezetője.

Szervező iroda: Lavina-Sport Kft. Bp. Margit krt. 46. Tel./fax: 06-1-214-7985
E-mail: info@skioutlet.hu

A Konferencia céljai:
 • A Normafa Park jelenlegi terveinek nyilvános ismertetése.
 • A megjelenő szervezetek támogató hozzáállásukkal segítsék a Normafa Park megvalósulását.
 • A sísportban érdekelt legfontosabb szervezetek szakvéleményeinek megfogalmazása, nyilvánosság elé tárása.
 • Konzultációk megindítása a szakmai szervezetek és a projekt megvalósítói között.
 • Záróokmány elfogadása. A záróokmány aláírása után, később más szervezetek is csatlakozhatnak.
  Természetesen a szervezetek ettől függetlenül is készíthetnek összefoglaló jegyzéket, anyagot.
 • A Normafa Park konferencia záróokmány előkészítésére dr. Kaszó Klára a MSSZ ügyvezető elnöke és dr. Egri Katalin, a SMSZ elnöke került felkérésre.
Helyszín: Hotel Agro Konferenciaközpont, Budapest XII. Normafa út 50.
A Normafa Park Konferencia helyszíne: Hotel Agro Konferenciaközpont

A konferencia tervezett menete:

Nyilvános rendezvény
09:00 Regisztráció
09:30 Köszöntő, előadások
11:30 Kávészünet
12:00 Meghívott szervezetek képviselőinek kérdései, válaszok - moderátorral
13:00 Nyilvános konferencia bezárása

Zártkörű rendezvény:
13:30 Ebéd a meghívottak részére
14:30 Záróokmány előkészítésének befejezése
15:00 Konferencia összegzés, Záróokmány aláírása
Kilátás a Hotel Agro teraszáról: A János-hegy és környéke

Előadók:

 • Vincze P. Márton
  Normafa Park fejlesztésének miniszterelnöki megbízottja
  Előadás címe: Normafa Park projekt tervezésnek jelenlegi állása

 • Szabó- Kalmár Éva
  Budapest XII.ker. Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Városrendezési és Főépítészi Iroda irodavezető

 • Kelemen Zoltán - Tóth Etre
  BPGL Kft.
  Előadás címe: Kis-Norma előzetes hatástanulmányok ismertetése

 • Dr. Dosek Ágoston
  Magyar Sporttudományi Társaság Környezetvédelmi szakbizottság tagja egyetemi docens, Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar; SMSZ Szakmai Bizottságának vezetője, kiképző oktató, örökös síbajnok, mesteredző, (PhD munkáját a sport és környezet témakörben írta)
  Előadás címe: Fejleszthető-e elviselhető módon a Normafa, avagy konfliktusok és megoldások

 • dr. Kaszó Klára
  Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke; Európai Sí Szövetség elnöke
  Előadás címe: Normafa mint a hazai és nemzetközi síversenyek újjáéledő lehetősége

 • dr. Egri Katalin
  Síoktatók Magyarországi Szövetsége, Elnök;
  Előadás címe: Síoktatók működési lehetőségeinek kérdései a Normafán

 • Ozsváth Miklós
  IST - Institute of Skiing Technology; Iskolai Síoktatók Egyesülete szakmai alelnök
  Előadás címe: A Normafa - magyar síelés, síoktatás és a szakemberképzés kulcsszereplője

 • Gémesi Jóka
  Magyar Snowboard Szövetség Msbsz szakértő; versenyrendező; Snowboard magyar bajnok
  Előadás címe: A Normafai és a hazai snowboardozás - múlt, jelen és jövő.

 • Bozsik Anna
  Bozsik Sífutóiskola, Iskola vezető; Testnevelő tanár ELTE ÁITFK; Sífutó Szakedző TF; 15 éves Sífutóiskola alapítója, nordic walkig oktató TFTI; Osztrák sífutó oktató, BSA
  Előadás címe: Sífutás a Budai hegyekben

 • Dr. Jeszenszky Géza
  Magyarországi Kárpát Egyesület, tb. Elnök; Magyarország norvégiai nagykövete; a Magyar Sí Szövetség korábbi tb. elnöke
  Előadás címe: Külföldi példák egy Budai Téliparkhoz

 • Klausmann Viktor + Gyurkó Gábor
  Kékes Kutató-Mentő Alapítvány, Elnök; Magyar Síakadémia, Elnök
  Előadás címe: Mentési protokollok téli terepviszonyok között, avagy hogyan lehet gyorsan, hatékonyan sípályáról menteni

 • Hebling Vilmos
  Nordica Skiarana Kft. Ügyvezető igazgató
  Előadás címe: Magyarországi sípályák együttműködése a tömegsport szolgálatában.
KOMMENTEK
százas | 2013.09.04. 09:13
Ha elmenni nem is tudok, egy összefoglalót szívesen olvasnék(nánk)!
admin2 | 2013.09.04. 09:21
Természetesen készül összefoglaló és olvashatjátok majd itt a sielok.hu-n.
Boros Iván | 2013.10.03. 22:13
Ha most azt gondolja bárki is, hogy minden síelő és snowboardos támogatja ezt a szemfényvesztést, akkor ki kell ábrándítsam őket, sokan vagyunk és elegen, hogy ezt a hazug beruházást megakadályozzuk!
lihijp | 2013.10.09. 07:58
Miért gondolod/gondoljátok, hogy ezt a beruházást nem szeretik majd a sportolni kívánók/szeretők? - illetve nem hozható létre a természetet "csak egyszerűen szerető" k érdekeit is figyelembe véve, az Ő konfortjukat is javítva?
százas | 2013.10.09. 20:31
Géza Bácsi! Csinálj már valamit NHH-gyel is!
józangondolkodó | 2013.10.11. 07:54
Agyrém,mint Dubai-ban sielni.....a Normafánál rövid a pálya,nincs hó és hideg sem lesz a hóágyúzáshoz.Aki siel,az tudja,hogy csak minuszban lehet hóágyúzni.Csak azt nem értem miért adják ehhez a szakmai szervezetek vezetői a nevüket?????
Biztos lesz 10 sielhető nap egy szezonban,de ezért milliárdokat költeni....az emberek kábítása.Mint az,hogy majd ....egyszer 50 év múlva....családi program lesz a foci meccsekre járni.Addig meg üresek a stadionok és költhetjük a pénzt a fenntartásukra.
Egér 64 | 2013.10.12. 14:17
Érdekes azért akik ellenzik a beruházást azok 1 héten beül regisztráltak itt...:P
Kristina | 2013.10.12. 18:00
kroma! mert félnek és gyorsan más néven regisztráltak, ennyi. egyébként engem az érdekelne, hogy mi van a beruházás mögött - hogy nem a síelés, az nyilvánvaló, de akkor mi? engem úgysem érint, tényleg csak kíváncsi lennék. esetleg tudja valaki?
WéberF | 2013.10.12. 21:06
Szerintem a regisztrálás nem ellenzem-támogatom függvénye! Én pl. anno síeltem Normafán, szeretnék újra lécet csatolni ott, nem tartom ördögtől való ötletnek a síélet feltámasztását Bp. belterületén. Nehogy már "környezetvédelmi" álca alatt akadályozzák meg. Ugyanakkor megvannak a fenntartásaim a gigantomániával szemben. Azért megyek oda, hogy minél többet megtudjak a valós lehetőségekről, szándékokról (a nyíltakról és hátsókról!). WFeri
arovidt | 2013.10.12. 22:07
A normafai síelésnek sok évtizedes hagyományai vannak. Már a hetvenes években síliftek és kivilágított sípályák álltak a pihenni, sportolni vágyó budapestiek szolgálatában. A zöld mozgalmaknak tartaniuk kellene magukat saját céljaikhoz, hogy az embert és a természetet közel hozzák egymáshoz. Úgy érzem, ha mindenféle sportágnak, irányzatnak megvan a kijelölt terepe, kevesebb káosz és baleset történik majd, jól érzik majd magukat a budapestiek és a természetvédelmi célokra is több anyagi fedezet fog jutni. Eplény és Mátraszentistván példája mutatja, hogy értő kezek alatt akár 100 nap is sízhető, megfelelő eszközök segítségével. De a beruházás pozitív társadalmi hatása is jelentős; csodás fővárosunk elnyerné megérdemelt hazai és nemzetközi respektjét. Kivétel persze, ha ez is politikai "mutyi" tárgyává válik. Tisztaságát több oldalról védeni kellene. Szerintem ez olyan terv, melyet politikai nézeteken felül támogatni lehet, és egy esetleges következő kormány is hű maradhatna a kivitelezés sikeréhez. Legyünk optimisták, lesz még olyan kor amikor Európától nem leszakadni fogunk, mint most, hanem közelíteni fogunk hozzá. Egy liberális szavazata már mindenképpen van a tervnek!
Rera | 2013.10.12. 22:28
Sokat síeltem ott, gyerekként. Felnőttként is szeretnék! Remélem, hogy nem gigaprojekt lesz, hanem értelmes beruházás... Feri bácsi: holnap újra találkozunk! :-)
Boros Iván | 2013.10.13. 02:30
Az a baj, hogy végig sem gondolják, hogy ez a megfelelő iskolai képzés hiánya, vagy már szocializációs betegség nem tudom, de az nem érv, hogy, mert "gyerekként ott síeltem és felnőttként is szeretnék" ezt pl.:most is bármikor megtehetné, nem kell ehhez semmiféle beruházás, vagy hogy az "embert és a természetet közel hozzák" Még mennyire közel? Ma is ott sétálhatunk a kijelölt, vagy nem kijelölt erdei utakon, akkor amikor csak akarunk. Nem értem miért lennénk közelebb a természethez, ha majd,természetkárosító adalékanyaggal feldúsított hóágyúk porlasztják a havat, több százezer kWh felhasználásával a világítást, a porlasztást- 15 bar! nyomás -(környezetvédelem?), sílift üzemeltetést,10 000 m3 víztározó feltöltését vízdíj?(csapvíz)- ökoszisztéma károsítást- is beleértve. A pályakarbantartó gépek talaj károsító ( ősgyep ) tevékenységéről nem is beszélve. Soroljam még a járulékos költségeket, amiket a beruházási költségen felül, ami most még csak 5 milliárd, -de lesz az ennek a duplája is- ki kell termelnie az ezt a giga beruházást üzemeltető társaságnak és akkor még profitról nem is beszéltem? ( megtérülési számítások? )Mondjam, hogy ami eddig ingyenes volt, az a megvalósulás után súlyos 10 ezrekbe fog kerülni minden sportbarát, gondolkodni nem tudó támogatónak, aki használni szeretné "e-remek" kezdeményezés által létrehozott Normafa Parkot? "Fővárosunk ezzel nyerné el a megérdemelt hazai és nemzetközi respektjét" ? hát ez olyan gyenge érv, hogy ezen kacagnom kell! Na viszlát holnap!
arovidt | 2013.10.13. 12:39
Nem leszek ma ott, mivel semmilyen szinten nem vagyok döntéshozó az ügyben, de a személyes véleményem hozzájárulhat a projekt sikeréhez. Természetesen kifogás az van, pedig senki, egy szóval nem állította, hogy bármilyen szinten sérülnének pl. az ingyenes túrautak. Sőt, több pénz jutna újak építésére és fenntartására. El tudom képzelni, hogy a keresztezéseknél kis fahidakról nézelődjenek a túristák le a sípályára. Ha kedvet kapnak a sporthoz, az tiszta haszon a Parkerdőnek, a társadalombiztosításnak és természetesen annak, aki a fenntartással kapcsolatos terndőket elvégzi. 10000 köbméter? Senki nem veszi észre hogy az egy 21,5x21,5 méter oldalhosszúságú kocka alakú víztározóban elfér? Azt, hogy hogyan lehet természetkárosító anyagok nélkül felépíteni egy sípályát, meg lehet tanulni az osztrákoktól, nem kell röstelleni kicsit tanulni valamit attól is, aki jobban tud valamit. Ez meg, hogy "tízezrekbe fog kerülni", hát egyáltalán nem keresek jól, de soha nem azt néztem, hogy kevesebbet kelljen fizetnem, hanem hogy nevetve KI TUDJAM FIZETNI. A rezsicsökkentés káros szelleme jár köztünk. Ami olcsó, ingyenes, "nincs értéke", azt nem is becsüljük meg, meg lehet nézni a magyar erdők mai állapotát; eldobált konzervdobozok, üvegek, csokipapírok szanaszét. Természetesen az oktatásnak is része van a kulturált állapotok megteremtésében. De ez soha nem felülről, nyomásra fog megvalósulni; látja a pedagógus, a szülő, hogy érdemes a szabadban sportolni, túrázni, és odamegy, odaviszi a gyerekeket is. És egyáltalán nem kell, hogy tízezrekbe kerüljön, maximum nem kell milliárdokat olyan fantomintézetekbe, gittegyletekbe ölni, mint például "Nemzetstratégiai Kutatóintézet"... Egy sportos, egyenes gerincű nemzet szerintem a legjobb "nemzetstratégia", mostanság divatos frázissal élve.
Boros Iván | 2013.10.14. 00:54
Nem az ingyen túrautakra gondoltam természetesen, hanem az ~5 milliárdért kialakított pályákra (bob, sí, snowboard, hegyikerékpár...) Új utakról eddig még nem esett szó, "csak" a meglévők rendbetételéről. Gondolom víztározó mélysége is 21,5 méter különben nem jön ki a kocka, de ezt nem tartom valószínűnek, így az ennél sokkal nagyobb lesz. Eplényben a hasonló adottságú- kivéve a klimatikus viszonyt- sícentrumban, az egész szezon alatt 100 000 m3 ! vizet használnak fel a hóágyúzáshoz. Ausztriában sem mindenhol sőt, van környezetbarát felhasználású sípálya, de ez nem kizárólag a szándékon múlik, hanem a klimatikus viszonyokon is. + 3 + 4 C fokon adalékanyag nélkül (utánanéztem) nem állítható elő hó a hóágyúval. Lehet, hogy Te megengedheted a tízezreket magadnak, de az nem azt jelenti, hogy mások is megengedhetik. Tény ha az előadáson is elhangzottak szerint a helyben lakókat veszik alapul, akkor akad pár száz fős fizetőképes kereslet, de ha a tömegsportot, a gyerekeket, a tanítást, a sport társadalomra, csoportokra, egyénekre gyakorolt hatásának elérését helyezik előtérbe, ami a propaganda szerint az egész projekt egyik alapvetése, kiindulási pontja, akkor már más a helyzet. Az az érvelés, hogy ami ingyen van azt nem becsüljük, ezért az erdők állapota olyan amilyen megmosolyogtató, mert az nevelésen, oktatáson, az elegendő szemetes kihelyezésén, valamint rendszeres ürítésén és a folyamatos ellenőrzésen, figyelmeztetésen múlik elsősorban. Kizárólag abban az esetben támogatható a Normafa Park koncepció, ha az egész folyamat transzparensen, átláthatóan valósul meg, a közpénzek elköltésének tételes kimutatásával, a civil szervezetek tényleges bevonásával és véleményük maximális figyelembe vételével. Szükségesek továbbá:( tanulmányok, környezeti, hatás, rövid, közép és hosszú távon, garancia a környezeti szempontok hosszú távú érvényesülésére, költség-haszon számítások-megtérülési számítások, az átlátható üzemeltetést illetően folyamatos civil és "zöld" kontroll. Politika és hozzájuk köthető gazdasági érdekcsoport mentesség. Szigorúan a közérdek szem előtt tartása. Állandó visszacsatolási és fejlesztési protokoll... Röviden!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.