Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Milliárdos fejlesztések a Normafánál

2013.07.10. 2013.07.20. MTI | frissítve: 2013.07.20.

Átfogó fejlesztési terv készült a XII. kerületi Normafa parkra, a téli sportokkal és az évszaktól független szabadidős lehetőségekkel kapcsolatos beruházások mintegy 5 milliárd forintból valósulhatnának meg. Egy új ülőlift, felújított libegő és két csákányos lift a tervek között.
Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Normafánál körülbelül száz éve síelnek a budapestiek. Az utóbbi két évtizedben azonban a sportolás szempontjából gazdátlan volt a terület, miközben a főváros második leglátogatottabb parkjáról van szó, ahol egy nyári hétvégén is 10-15 ezer ember megfordul.

Ismertette, hogy a kormány az elmúlt hetekben döntött a Normafa park fejlesztéséről, amelyhez minden jogi és pénzügyi támogatást megad. A háromszáz hektáros terület gondozása, fejlesztése a hegyvidéki önkormányzat feladata lesz.

Ülőlift a Harangvölgynél

A következő egy évben környezetvédelmi hatástanulmányt és részletes fejlesztési tervet készítenek, és úgy alakítják ki a sípályák, síliftek és a hóágyúkhoz szükséges víztározó helyét, hogy semmilyen természeti kárt ne okozzanak - mondta a polgármester.
Kulcskérdés lesz a beruházásban a közlekedés is, egy téli napon ugyanis több ezer autó próbál leparkolni a területen - tette hozzá. Megjegyezte: szeretnék elérni, hogy a lejtő alján, a Harangvölgynél álljanak meg az autósok, ahol egy nagy parkolót alakítanak ki, és onnan indul majd az egyik tervezett sílift is. Hozzátette: reményeik szerint megvalósul a fogaskerekű vasút meghosszabbítása is, így a Széll Kálmán téri metrótól 15 perc alatt fel lehet jutni a Normafához.

Felújítják a libegőt

Pokorni Zoltán szólt arról, hogy a tervek között szerepel a libegő megújítása is, ami nemcsak a sípályák megközelítése szempontjából fontos, hanem azért is, mert a kerékpárosok azon vihetnék fel járműjüket. Kitért arra, hogy ma a downhill-biciklisek veszélyes módon most az összes kirándulóösvényt használják, így jobban járnak, ha kijelölnek nekik egy helyet, a többin pedig tiltják ezt az extrém sportot. A pálya a Jánoshegyi útnál lenne.

A sílifteket nyáron is hasznosítanák, és nyári bobpályát hoznának létre a területen - mutatott rá a polgármester, aki arról is beszélt: nem érdemi síturizmust szeretnének kialakítani a Normafánál, hanem a budapestieket kiszolgálni azzal, hogy tanulásra, illetve munkaidő utáni síelésre alkalmas helyeket létesítenek.

Két csákányos lift is épül

Vincze P. Márton miniszterelnöki megbízott arról számolt be, hogy két csákányos sílift is lesz a területen, hogy egyszerre több helyen lehessen sportolni és elkerülhetők legyenek a balesetek. A szánkósok az Anna kápolna környékén kapnak egy új pályát, és ott meg a sípályákon is lesz pályarendőrség.

A Harangvölgy aljától a Nagy Norma tetejéig többszemélyes ülőlift vezet majd, amelynek lesz egy beszállóhelye a Mátyás király út felett. Ez egész évben járna majd - tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.
A Normafa lejtőin gyakorló síiskolában az apukák töltik be a "felvonó" szerepét.
A Normafa lejtőin gyakorló síiskolában az apukák töltik be a "felvonó" szerepét.
Vincze P. Márton kiemelte, hogy felújítják a Jánoshegyi utat, hogy a mozgáskorlátozottak, a babakocsival kirándulók is kényelmesen tudjanak közlekedni, az út két oldalán pedig rekortánsávot alakítanak ki a futóknak. A Jánoshegy déli oldalánál lévő 5 kilométeres futópályát és a tornapályákat is felújítanák - jegyezte meg.

A Normafa park fejlesztéséhez jövő év elején lehetnek meg az engedélyek, és 2015 végéig számos elemet megvalósítanának. A beruházás mintegy 5 milliárd forintba kerülne, a fogaskerekű meghosszabbítása pedig egy külön projektben valósulna meg, 15-20 milliárd forintból.

A sípályán tartott sajtótájékoztatón ismertették a politikusok a fejlesztési elképzeléseket.
KOMMENTEK
sibusy | 2013.07.11. 10:15
VÉGRE!
kiskakas8 | 2013.07.11. 10:18
Ez yóóó hír. Nagyon drukkolok, hogy sikerüljön.
cannibale | 2013.07.11. 11:41
Imádnám!!!!
skioutlet | 2013.07.12. 09:44
A Normafa és környékének kormányzati szinten felvállalt fejlesztési terveinek megjelenése kapcsán feltétlenül szükségesnek érzem, hogy a hazai sísport szakmai képviselői, a sísportban mozgó különböző gazdasági szereplők is alakítsák ki a saját véleményüket, javaslataikat, ezzel is segítve a tervek lehető legjobb, legoptimálisabb megvalósulását.

Nagy valószínűséggel maguk a fejlesztést felvállalók és a közvélemény is örömmel veszi, ha ezek a szakmai vélemények valamilyen formában artikulálásra kerülnének. Ez a téma feltétlenül megérdemel egy olyan komolyabb tanácskozást, ahol minden olyan szervezet, amely a fejlesztés mellett kiáll, részletesen kifejtse építő javaslatait, segítő ötleteit.

A tavaly tavasszal megrendezésre került sí balesetvédelmi szakmai konferencia sikere bizonyította, szükség van a hazai sísport együttes fellépésére. Ezúton felkérem a szakmai műhelyeket, az érdekelt gazdasági szereplőket, hogy amennyiben a tervezett tanácskozáson véleményüket szeretnék kifejteni, jelezzék számomra. A SkiOutlet ugyanúgy, mint a balesetvédelmi konferencia megszervezése esetében már megtette, most is teljes mértékben felvállalja a rendezvény összes költségét és annak lebonyolítását.

Tervezett időpont: 2013. október 13. ( vasárnap ) .

Köszönettel várom az érintett szervezetek jelentkezését.

Fehér Gyula
SkiOutlet
Lavina-Sport Kft.
ügyvezető

info@skioutlet.hu
0036-309147-045
minerel | 2013.07.14. 10:23
illene talán a XII.kerben is felmérést végezni, illetve nem állami hanem magántőkből megvalósítani. Némi látványterv és hatástanulmány sem ártana bár utóbbira mostanság magasról szoktak sz.rni. Ha ezek megvannak csak utána érdemes szakmázni.
hamoriv | 2013.07.24. 10:11
Magantokebol :) ???? Majd gyujtunk ra :D ....

Osloban van hasonlo, fantasztikus lenne, ha sikerulne. Persze sisanc (teli,nyari) nelkul is elfogadhato lenne a varosnak ;).
Trailrider | 2013.08.05. 10:33
A fejlesztés dicséretes, bár én inkább azokat a szempontokat tartanám elsődlegesnek, amik 12 hónapon át kiszolgálják a látogatókat. Mert a kirándulók és a bringások az év nagy részében tudják majd használni a felvonókat, de síelésre valóban alkalmas hó évente egy-két hétig van csak (van pár jó év persze, ami kivétel).
Én a sífutást tenném sokkal hangsúlyosabbá, hiszen nem kell hozzá sok hó, ezért még Normafán is egész hosszú a szezonja. Érdemes volna pl a sífutóutakat rendesen kitáblázni, hogy a kezelt nyomokat ne járkálják össze bakancsban.
hrothwolf | 2013.10.25. 09:30
Szerintem is Dícséretes. Végre látja valaki h mennyi lehetőség rejlik ebben a városban és nem csak azzal van elfoglalva hogy idióta módon zászlókat lobogtasson és a másikat szapulja hanem előre tekint a jövőbe és a köz érdekét nézi.
Támogatom a sáncokat is ugyan is voltak. 3 is és nem értem miért lettek elbontva.
Újra lehetne versenyeket rendezni. Végre lenne élet fönn.
Nekünk is jobban megérné mint pl Ausztria.
melokaktusz | 2021.12.28. 23:20
Hol tart most a fejlesztés és mikorra várható a beruházás befejezése ?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.