Menü ≡

Interjú Fehér Gyulával, a sí klaszter alapítójával

2014.10.23. | Szerző: sielok.hu
2014. október 19-én Eplényben egy télindító rendezvény keretében emléktáblát avattak Chernel István emlékére. Ennek alkalmából készült az alábbi riport Fehér Gyulával a Chernel István Sí Klaszter ötletadójával. A kérdezők: Dr. Egri Katalin és Dr. Csete Szabolcs.
h i r d e t é s
- Most vasárnap a májusban megalakult sí klaszter egy emléktáblát avatott fel az eplényi Síarénában. Ki volt Chernel István, miért ezt a nevet szántátok klaszteretek megnevezésének?

- Chernel Istvánról nehéz egy-két mondatban beszélni. Elsősorban ornitológus volt, aki azonban a sízők számára arról lehet nevezetes, hogy ő írta meg - egyesek szerint az egész világon - az első átfogó síszakkönyvet a "Lábszánkózás kézikönyve" címmel, melyet 1896-ban ő maga adott ki.

Chernel István elkötelezett és lelkes lábszánkózó és természetbúvár is volt egyben. Egész életét a humanitás, az emberek iránti jó szándék vezette. 1901-ben naplójába leírt gondolata akár korunk ars poeticája is lehetne: „Fejlődjön és jusson belátásra az emberiség – bolygónkon az önzetlenség, szeretet, béke és boldogság honoljon!” Számunkra élete és munkássága példaértékű.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
- Mi a klaszter célja, mit nyerhetnek ezzel a hazai sízők?

- Nagyon röviden válaszolva: a hazai sísport és az ehhez kapcsolódó turisztikai lehetőségek kiszélesítése.
Kicsit részletesebben: Tevékenységünk több irányú. Hazai sípályák magasabb szintű infrastrukturális fejlesztésének és működtetésének előmozdítása érdekében akár jogszabály módosítási, törvény-előkészítői, szakértői, tanácsadó tevékenység kifejtése. Mondhatnánk, egyfajta lobbi tevékenység beindítása. Ezt a fajta lobbi tevékenységek a környező országokban már jól működnek. Nálunk részben, talán a természeti adottságok okán is ez a tevékenység eddig elmaradt. A környező országok idegenforgalmi szakemberei a magyar sízőket már évekkel ezelőtt elérték, megszólították. Ténykérdés, hogy munkájuk sikereként, a saját országaik síterepeire szoktatták a magyar lábszánkózókat, hódeszkásokat. Nálunk ez a marketing fajta tevékenység csak síterepenként egyesével működött. Ezen is szeretnénk változtatni, egységes kommunikációval, közös rendezvényekkel. Harmadik fő célunk az idei évben megnyíló uniós pályázatok folyamatos figyelése, pályázatok megírása és lehetőleg azok elérése. Klasztermenedzserünknek ez elsődleges feladata lesz.
A hazai sízők remélhetőleg azzal járnak jól, ha a hazai sípályák infrastruktúrája és szolgáltatásai egyre csábítóbbak lesznek, ezáltal időben és távolságban közelebb kerülnek a síelés lehetőségéhez. Kevesebbet kell utazniuk egy hétvégi vagy akár egész heti síeléshez. Nem szégyen bevallanunk, hogy ezzel is a „magyar terméket” népszerűsítjük. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a több ezer méter magas hegyekkel nem konkurálhatunk, azonban például a síoktatás vagy akár a síoktatóképzés nagyobb arányban történhetne hazánkban. Ezzel mindenki jól jár: a síző is és a téli szabadidő sísportban érdekelt vállalkozások is.

- Kik lehetnek tagjai a klaszternak, milyen feltételeknek kell megfelelni?

- Tag lehet bármilyen társasági formában működő cég, társadalmi szervezet, sőt akár természetes személy is. Tagfelvételi kérelmet a többi tagnak kell megszavaznia. A tag tagdíjat köteles fizetni és aktívan részt venni az együttműködésben. A 15 alapító taghoz Eplényben további három új tag csatlakozott. A jelenleg 18 tagból 7 tag havas sípályát képvisel, 6 tag a műanyag sípályákat és további 5 tagunk pedig -kereskedelmi cégek, síoktatásban érdekelt társaságok, sőt egy magánszemély is van.

- Hol találkozhatunk a sí klaszter tevékenységével, milyen rendezvények várhatók?

- Most vasárnap Chernel István emlékére márvány emléktáblát avattunk Eplényben. Következő esemény, ahol tagjaink együtt megjelennek Kékestető lesz. Az „Advent Kékesen” című egész napos rendezvény november 30-án kerül megrendezésre. Tagjaink tudják, hogy igazi, érdemi eredmények csak hosszú évekig tartó, jól együttműködő munkával érhetők el. Ehhez sok türelemre és egy jól együttműködő csapatmunkára van szükség.

A vasárnapi klaszter megbeszélésen remény nyílott arra, hogy közös célkitűzéseinket részben vagy egészben megvalósíthassuk.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »