Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hétvégi szezonkezdet a skót és német pályákon

2008.10.30. Bata Attila

Hétvégi szezonkezdet a skót és német pályákon Ahogy tavaly, úgy az idén is szolgál kellemes meglepetéssel az október vége Európa síterepein. Az előző évben az alacsonyabban fekvő osztrák sípályák, idén talán még nagyobb meglepetésre a skót, a német és esetlegesen a spanyol pályák nyithatják meg a szezont a vártnál jóval korábban.
Hazánkat messze elkerüli, de Nyugat-Európát hóval ajándékozta meg a rendkívül hideg és csapadékos időjárási front. A szokásosnál 7-8 fokkal alacsonyabb hőmérsékletekhez csapadék is párosult, így a hegyekben már tekintélyes mennyiségű hó gyűlt össze október végéhez képest. A havazás főleg az Alpok nyugati és déli oldalát érintette, fájdalom, hogy a hozzánk legközelebb eső osztrák terepek kimaradtak ebből a komoly havazásból.

A svájci-francia-német határ közelében található németországi Feldberg síterepén már péntek déltől lehet síelni. A Fekete-erdő legnagyobb síterepén tegnap reggelig 20 cm hó hullott, amely még tovább gyarapodhat. A hétvégén két lifttel nem hivatalosan megkezdődik a szezon, hiszen itt a hivatalos szezonkezdet december közepén lesz.

A szomszédos Svájc hegyeiben egy nap alatt 20-40 centiméter friss hó hullott. Saas Fee síterepén hétfő óta 80 cm hó esett, így már 220 cm a hóréteg vastagsága. Haonlóan rengeteg friss hó hullott Zermatt terepén (150 cm jelenleg), de érdekes, hogy az olasz oldal, Cervinia pályái ebből szinte alig kaptak valamit. Az előző napokban több hegyi hágót is le kellett zárni a forgalom elől. A hóból még további utánpótlás várható, a magasan fekvő, és közismert svájci síterepekre, számos előrejelzés szerint akár egy méteres friss hó is eshet mostanában.

Ritkán írunk a brit (skót) síterepekről, de most itt az ideje. Az öt legnagyobb skót terepen is komoly hó esett, ennek következtében Lecht holnaptól valószínűleg megnyitja síterepét. Skócia egyik legismertebb síterepét, CairnGorm-ot éppen liftkarbantartás közben érte a nagy havazás, így az üzemeltetők jelenleg is azon tanakodnak, hogy kinyissanak-e a mostani hétvégén, vagy folytassák a karbantartást.

Bőséges áldásban van részük a Pireneusok síterepeinek is. December közepén rendezik meg La Molinaban a női alpesi VK futamokat, ahol eddig 40 cm hó esett. A hegység 2000 méter alatti részein kb. 30 cm, a magasabban fekvő helyeken pedig 50-70 cm a hó vastagsága. A mai napon újabb hidegfront éri el a hegységet, amely továbbhizlalhatja az októberhez képest tekintélyesnek mondható hóréteget.
CairnGorm (Skócia) - Ciste Fairway pálya mostanában - 1245 méteren
CairnGorm (Skócia) - Ciste Fairway pálya mostanában - 1245 méteren
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.