Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Ausztria: SMS mentette meg az eltévedt sítúrázókat

2019.12.18. | Szerző: Bata Attila
A felső-ausztriai Wurzeralm síterepének közelében sítúrázó pár annak köszönheti, hogy megtalálták őket a hegyimentők, hogy SMS-ben el tudták küldeni a tartózkodási helyük koordinátáit.
h i r d e t é s
A sítúrázók közel 1850 méteres magasságban jártak, amikor a két mobiltelefonjuk közül az egyik teljesen lemerült. Pont az, amelyikre előzetesen elmentették a térképet és a túraútvonalat. A másik telefonnal felhívták a hegyimentőket, akik elmagyarázták nekik, hogyan tudják SMS-ben elküldeni a tartózkodási helyüket.

A hegyimentők vezetője szerint a legtöbb okostelefon képes arra, hogy a Google Maps koordinátáit SMS-ben elküldje. Ezt a funkciót már többször is használták a korábbi mentések alkalmával. Ahogy elmondták ez a módszer egyszerűbb, mint a közösségi alkalmazások használata ebben a helyzetben.

A pár délután ötkor hívta fel a hegyimentőket, akiket három órával később este nyolckor kísértek le biztonságban az egyik közeli hüttéhez, majd a sílifttel a völgybe.

A hegyimentők tanácsa szerint a sítúra megtervezésénél mindig számítsunk előre nem látható eseményekre, így hagyjunk több időt a túra teljesítésére. Számtalan váratlan probléma történhet, pl. a felszerelés megrongálódik, vagy valamelyik társ megsérül vagy megbetegszik. A legfontosabb, hogy az ereszkedést időben kezdjük el!

A felszerelés mindig tartalmazzon elemlámpát (a mobiltelefon funkcióján kívül), meleg ruhát és folyadékot. A hidegben könnyebben lemerülő telefonok miatt érdemes vésztöltőket (powerbank) magunkkal vinni.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »