Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

130 éves a legmagasabb osztrák meteorológiai állomás

2016.10.18. Bata Attila

Idén szeptemberben ünnepelte megépítésének 130. évfordulóját a Salzburg tartomány hegyei között található meteorológiai állomás, a 3106 méter magasan található Sonnblick. A magashegyi állomások között innen érkezik legrégebben adat és számos rekordot mértek már itt.
Az állomás (Kép: ZAMG/Schober)
Az állomás (Kép: ZAMG/Schober)
A múlt században Rauris környéki vállalkozók megkeresték az osztrák meteorológiai intézet vezetőjét azzal az ötlettel, hogy jó lenne egy meteorológiai állomás a hegyekben is, hogy pontosabb képet kapjunk az ottani időjárási viszonyokról. Hamar megállapodtak, előteremtették a költségeket, sőt néhány hegymászós túra után ki is választották a Sonnblick csúcsát az új mérőállomásnak. Mai fejjel is nehéz elhinni, hogy az első Zell am See-i megbeszélés (1885 február) és a megvalósítás (1886. szeptember 2.) között milyen rövid idő telt el.

Kezdetben egy fő teljesített szolgálatot a hegyen, később ezt kettőre emelték. Ez most is így működik, kétfős csapatok 15 napos váltásokban dolgoznak a hegyen. A munka nagy része az időjárási adatok rögzítése, valamint a berendezések és mérőműszerek karbantartása. Ősztől késő tavaszig ez jellemzően jégmentesítés. Azt ne felejtsük el, hogy sokszor extrém időjárási körülmények között és nagy tengerszint feletti magasságban kell dolgozniuk.

A panoráma szép időben
A dolgozó párosok váltása és az utánpótlás szállítása az állomás saját felvonójával történik. Bár szerveznek hegymászó csoportokat a házhoz, de a lift szigorúan csak alkalmazottakat szállít. Turistákat maximum baleset esetén, akkor pedig utána érkezik a vastag csekk a fuvarról.

Jégmentesítés
Néhány rekord az elmúlt 130 év feljegyzéseiből. Kezdjük azokkal, amelyek osztrák rekordoknak is számítanak. A leghidegebbet 1905. január 2-án mérték -37,4 fokkal. A legnagyobb hóvastagságot is itt mérték 1944. május 9-én 11,9 méteres vastagsággal.

Természetesen itt hullik a legtöbb hó az összes osztrák állomás közül. Az 1971 és 2010 közötti 30 éves átlag még 22,66 méternyi havat mért egy év alatt. A 130 éves átlag már csak 21,03 méter. Volt olyan szezon, amikor szeptembertől a következő szeptemberig összesen 31,12 méter hó hullott a hegyen. A 24 óra alatt lehullott legtöbb hó mennyisége egyszer elérte a 140 centimétert.

A 2012-es kánikulában előfordult, hogy 15,3 fokig melegedett fel a hőmérséklet. 1993. december 20-án nem volt érdemes kilépni a házból, akkor 201,6 km/órás széllökésekkel tombolt a vihar.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.