Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sopronban tartotta éves közgyűlését a Chernel Sí Klaszter

2022.05.12. Fehér Gyula

Sopronban, a TAEG Zrt. jóvoltából a Kőhalmy Vadászati Múzeumban rendezték meg a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter évi rendes közgyűlését. A rendezvény házigazdája a soproni FÁBER SBT Közhasznú Egyesület volt.
A kétnapos program keretében Sopron és Kőszeg környékét is bejárták a klaszter tagjai
A kétnapos program keretében Sopron és Kőszeg környékét is bejárták a klaszter tagjai
„Klaszterünk megalapítása óta eltel nyolc év alatt sikerült elérnünk, hogy pályázatokból, valamint különböző forrásokból a hazai sípályákat folyamatosan fejlesszék. Magyarországon három kiépített sífutópálya van, ezek közül a leghosszabb a soproni pálya, ezért is tarjuk közgyűlésünket Sopronban. A FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület idén egy pályázat keretében beszerzett egy univerzális erdőjáró gépet.” mondta el Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke.
A Klaszter vezetősége: Kőrösi Péter (Sípark), Fehér Gyula (elnök) és Dr. Egri Katalin (SMSZ)
A Klaszter vezetősége: Kőrösi Péter (Sípark), Fehér Gyula (elnök) és Dr. Egri Katalin (SMSZ)
A FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület Sopronban a sífutás előremozdítása miatt jött létre 14 évvel ezelőtt. A hetven tagot számláló egyesület 20 kilométeres pályát üzemeltet a Tanulmányi Erdőgazdasággal együttműködve. „Kapunk tőlük egy szárzúzó gépet évente, utána ősszel a pályarendszereket olyan állapotba hozzuk, hogy amikor leesik a hó, megfelelő mennyiség esetén gépi nyomot tudjunk fektetni. Az új gép segítségével mostantól dupla gépi nyomot” - mondta el Kubinszky András, a FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület elnöke.
Támogatás segítségével sikerült beszerezni egy hóegyengetésre is alkalmas POLARIS 1000 munkagépet, ami télen-nyáron használható.
Támogatás segítségével sikerült beszerezni egy hóegyengetésre is alkalmas POLARIS 1000 munkagépet, ami télen-nyáron használható.
A közgyűlésen a soproni önkormányzat képviseletében jelen volt Csiszár Szabolcs Sopron város alpolgármestere, aki hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a téli sportok népszerűsítését. „Mint minden más mozgás, ez is az egészséges életmódot segíti elő. Nekünk szerencsénk van Sopronban, mert a tájegység olyan, hogy ha alkalmanként hó van, tudunk téli sportokat is felajánlani. Vannak kiváló síoktatóink és egy kiváló egyesületünk, amely kezeli a sífutópályát, ahol mindenkit szívesen fogadnak.
Csiszár Szabolcs, Sopron város alpolgármestere
Csiszár Szabolcs, Sopron város alpolgármestere
A soproni közgyűlés lezárulta után a tagok egy része másnap Chernel István szülővárosába, Kőszegre látogatott. Az idei Chernel-emlékévhez kapcsolódva a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete által vezetett Chernel-sétán klaszterünk tagjai lehettek a legelső részvevők. A Chernel-családhoz kötődő helyszíneket bemutató új sétaútvonal állomásainak szövegét Dr. Mátay Mónika történész állította össze, mely letölthető a Kőszegi Séták applikációból is.
KOMMENTEK
csabeszka | 2022.05.15. 18:26
Jó lenne (lett volna), hogy lobbiznának, hogy Kőszegen a Szabó-hegyen ismét működhessen a sípálya!
Tervező | 2022.05.18. 11:43
Ismerem a helyet.
Úgy is mint Klaszter-tag ,és mint lelkes síző, sőt...
Sajnálattal be kell látnunk, az már nem fog menni.
Oka: természetes hó alig van, havasítás kiépítése nem reális, sohasem térülne meg. (tározó, csővezeték, ágyúk taposógép...) Környezetvédelem meg amúgy is keresztbe tenne, ez nem pesszimizmus, hanem a mai realitás.
Mióta megnyílt "Nyugat" , 1990-től, ami nem közelíti meg az Osztrák pályák szolgáltatási színvonalát-még ha "kicsit sárga és savanyú is"....az egyszerűen eladhatatlan.
Valóban, amikor én is kezdtem, kb egy időben Kőszeggel, ha volt hó, felment a közönség, letaposott, és néhány menetet ezért ingyen ment a felvonón.
Azután élveztük míg le nem kopott, az sem zavart senkit, hogy itt-ott a fű kilátszott.
Mindenki tegye szívére a kezét, hogy erre ma "vevő" lenne-e a síző közönség.

Én ismerem mindegyik hazai pályát, és a küzdelmüket is. És ausztriai üzemeltetőt is, nem egyszerű még a nagyoknak sem, maradjunk ennyiben.
skioutlet | 2022.05.18. 13:31
Kőszegen nem csupán síugró sánc volt és ma is létezik, de lesikló pálya is működött, sífelvonóval.
Kőszegen, a Szabó-hegyen 1972-ben került megrendezésre a VII. Téli Úttörő Olimpia.
A Pajtás újság nyitólapján fényképfelvétel a rajt közelében:
https://sielok.hu/forum/viewtopic.p...hp?t=17979

Itt pedig 2008-ból készült felvételek, amikor még nem volt beerdősödve a sípálya:
https://sielok.hu/fotoalbum/koszeg-...sipalya/galeria/

Most megtekintetük, sajnos a pálya nagy részén bokrok, kisebb fák vannak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.