Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sportos alpesi tehenek: 600 méter szint 90 perc alatt

2018.07.09. Bata Attila

A síterepeken nyáron is akad látványosság. Mint például Svájcban, amikor a nyáron felhajtják a falu teheneit a dús, hegyi legelőkre. Engstligenalp síterepén ez igazi látványosság volt, még a sílifteket is beindították, hogy a falu apraja-nagyja, valamint a turisták közelről láthassák a tehenek hegyi menetét.
Az Adelboden közelében található síterepen június végén hajtották fel a teheneket a faluból a magasabban található hegyi legelőkre. A felhajtás már jó kis "felhajtást" kapott az előző években is. Sokan érkeztek távolabbi vidékekről is, hogy megtekintsék, hogy a völgyállomástól hogyan indul el egyszerre kb. 500 tehén a szűk hegyi ösvényeken át a fenti legelőkre.



Aki kíváncsi volt a tehenek hegymenetére elég korán kellett kelnie, már hajnal ötkor útnak indították a teheneket és a lifttársaság ezzel egyidőben beindította a lifteket. A lifttársaság vezetője szerint a tehenek elég jól bírják ezt a túrát. Átlagosan, a 600 méter szintkülönbségű utat 90 perc alatt teszik meg.

Ez a film még a tavalyi hajtásról készült
A Berner Oberland régióban évente kb. 1200 tonna sajtot készítetnek, ennek jelentős részét a most felterelt teheneknek köszönhetően, akik egészen szeptember közepéig maradnak a hegyekben, akkor hajtják őket vissza a faluba, amely szintén egy komoly esemény a közösség és a helyi turizmus életében.

Forrás: 20min.ch
KOMMENTEK
TibiF | 2018.07.09. 20:30
Igen így van. Tavaly pont akkor itt jártam az első két kép erről készült. Ebben a fórum hozzászólásban írtam le:
https://sielok.hu/forum/viewtopic.p...hp?t=17178&onemessage...

Az 500 tehén nem egyszerre indul el hajnaltól folyamatos indítják őket 10-15-ös csoportokban. Elől megy egy ember a végén pedig egy másik, közben a tehenek legelnek. Az útvonalat (1400-1900m között) én nem tettem meg gyalog, mivel figyelmeztettek a "csúszás" veszélyre.
Sörapu. | 2018.07.09. 21:25
Nehezen tudom elképzelni, hogy a tehenek másfél óra alatt megtesznek 600 méter szintet. Pláne úgy, hogy legelnek is közben. Ha mégis, akkor minden elismerésem!

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.