Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sportos alpesi tehenek: 600 méter szint 90 perc alatt

2018.07.09. Bata Attila

A síterepeken nyáron is akad látványosság. Mint például Svájcban, amikor a nyáron felhajtják a falu teheneit a dús, hegyi legelőkre. Engstligenalp síterepén ez igazi látványosság volt, még a sílifteket is beindították, hogy a falu apraja-nagyja, valamint a turisták közelről láthassák a tehenek hegyi menetét.
Az Adelboden közelében található síterepen június végén hajtották fel a teheneket a faluból a magasabban található hegyi legelőkre. A felhajtás már jó kis "felhajtást" kapott az előző években is. Sokan érkeztek távolabbi vidékekről is, hogy megtekintsék, hogy a völgyállomástól hogyan indul el egyszerre kb. 500 tehén a szűk hegyi ösvényeken át a fenti legelőkre.



Aki kíváncsi volt a tehenek hegymenetére elég korán kellett kelnie, már hajnal ötkor útnak indították a teheneket és a lifttársaság ezzel egyidőben beindította a lifteket. A lifttársaság vezetője szerint a tehenek elég jól bírják ezt a túrát. Átlagosan, a 600 méter szintkülönbségű utat 90 perc alatt teszik meg.

Ez a film még a tavalyi hajtásról készült
A Berner Oberland régióban évente kb. 1200 tonna sajtot készítetnek, ennek jelentős részét a most felterelt teheneknek köszönhetően, akik egészen szeptember közepéig maradnak a hegyekben, akkor hajtják őket vissza a faluba, amely szintén egy komoly esemény a közösség és a helyi turizmus életében.

Forrás: 20min.ch
KOMMENTEK
TibiF | 2018.07.09. 20:30
Igen így van. Tavaly pont akkor itt jártam az első két kép erről készült. Ebben a fórum hozzászólásban írtam le:
https://sielok.hu/forum/viewtopic.p...hp?t=17178&onemessage...

Az 500 tehén nem egyszerre indul el hajnaltól folyamatos indítják őket 10-15-ös csoportokban. Elől megy egy ember a végén pedig egy másik, közben a tehenek legelnek. Az útvonalat (1400-1900m között) én nem tettem meg gyalog, mivel figyelmeztettek a "csúszás" veszélyre.
Sörapu. | 2018.07.09. 21:25
Nehezen tudom elképzelni, hogy a tehenek másfél óra alatt megtesznek 600 méter szintet. Pláne úgy, hogy legelnek is közben. Ha mégis, akkor minden elismerésem!

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.