Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

St. Corona: ez az utolsó tél, aztán mindennek vége

2012.10.09. Bata Attila

St. Corona: ez az utolsó tél, aztán mindennek vége Újabb kevésbé jó hír az osztrák határ másik oldaláról, az utolsó szezonjára készülhet az alsó-ausztriai St. Corona am Wechsel síterepe. Az idei szezonban még járnak a liftek, de jövőre itt már nem tudunk síelni, a tervek szerint más, inkább nyári turisztikai célokra hasznosítják a bezárandó síterepet.
Egy kellemes kis sítereptől búcsúzik a magyar közönség is, hiszen mikor még nagyobb különbség volt az osztrák és magyar szállásárak között, sok magyar indult kora reggel a határ magyar részén foglalt szállásáról Coronára. Sokszor akkor is, ha Kőszegen már elolvadt minden, de itt még akadt síelhető hó.

Az ok természetesen itt is a veszteségek. Az utóbbi években, minden évben 80-90 ezer eurós vesztességgel fejezték be a téli szezont, így a síterepet üzemeltető Alsó-Ausztria tartománya úgy döntött, hogy nem várja meg, amíg a veszteség „hochkari” magaslatokba emelkedik.

A helyiek úgy érzik, hogy cserbenhagyták őket, amiben van is logika, hiszen a tartomány látszólag eldöntötte, hogy melyik ujját harapja meg. St. Corona közelében található a tartomány másik síterepe, Mönichkirchen, ahol néhány évvel ezelőtt komoly beruházásokat hajtottak végre. A nagyobb és modernebb, kb. 10 kilométerre található síterep megmarad. A sors fintora lehet, hogy a Coronán leszerelt liftek a 2013/14-es szezonban ott kötnek majd ki.

St. Corona síterepét 1965-ben építették, és az ötvenéves jubileumát már valószínűleg nem síterepként, hanem egy családi kiránduló központként ünnepli majd. A költséges üzemeltetésű tél helyett a nyári programokra koncentrálnak. Első lépésként öt millió euróért egy nyári bobpályát építenek, de van a tervekben egy új kilátó és játszóparkok építése gyermekeknek.

A magunk részéről nagyon sajnáljuk, hogy így történt. Akinek kellemes emlékei voltak a síterepről, az idén még csúszhat egyet a régi emlékek színhelyén, és egy utolsó csúszással búcsút vehet egy újabb eltűnő, közeli sítereptől.

KOMMENTEK
skioutlet | 2012.10.09. 09:29
Nagyon sajnálom, hogy az idei szezon lesz az utolsó.

Szép emlékeink vannak, itt volt egy általunk szervezett versenyünk, az Alfa Romeo Kupa. Fotók nagy havunk volt:
http://sielok.hu/fotoalbum/alfa-rom...eo-kupa-2005/galeria/

Az akkor versenykiírás:
http://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/a...lfa-romeo-kupa/

Idei szezonban versenyünk Donovalyban:
http://www.skioutlet.hu/hirek.php?k...od=99
Csabee | 2012.10.09. 10:12
Hát sajnálom, mert amikor Mönichkirchen telt ház volt akkor bizony jól jött egy közeli terep alternatívának . Utólag visszagondolva érezni lehetett a dolgot, hiszen míg a szomszéd folyamatosan kapott fejlesztéseket itt mintha megállt volna az idő.
tibor76 | 2012.10.09. 10:39
Hmm...hát ez érdekes. Nem is olyan régen a következő hangzott el a St. corona-i topikban, idézek:

Feladó: WAndrea
Dátum: 2011.08.10. 20:57
Ma jártunk St. Coronán, és azt az infót kaptuk, hogy 2012 márciusában kezdik meg a síterep fejlesztését. A régi együléses liftet egy modern 6-ülésesre cserélik le. A település vendéglátói sokat várnak a fejlesztéstől, de a 2011-12 szezonban még tuti, hogy marad a régi egyszemélyes ülőlift az alsó pályán.

Hát ehhez képest a bezárás elég nagy fordulat.
Stani | 2012.10.09. 10:59
Tibor, az az igazság, hogy az a hatüléses volt négyüléses, korábban meg kétüléses is... szóval azt már ősidők óta tervezgetik. A Wechseli régióban elég nehéz a fejlesztés, mivel hó szempontjából rettentően bizonytalan, ti. az északias frontok nem jutnak el olyan intenzitással ide, azok kiszórják magukból a havat Schneeberg-Rax illetve Fischbachi Alpok vonulatában (Stuhleck stb).
Amiből elsősorban profitálhat azok a déli áramlások, de azok ritkán érnek el ide - itt a nagy havakról beszélek.

De ez még a kisebb ok, a nagyobb, hogy amolyan egynapos terepek, és mint ilyenek nagy pénzt nem lehet kiszedni belőlük.. sőt inkább nyelik.

Maga a mönichkircheni beruházás sokak szerint amolyan Fehlinvestion volt, és valóban túl sok euró milliót pumpáltak egy sítechnikai szemmel nézve unalmasabb hegybe, helyette Coronával kellett volna a két terepet össze kötni és akkor mindjárt nem zártak volna be, vagy legalábbis a fejlesztési összegekből oda is fordítani.

Amúgy a határ közelben tényleg bezárási hullám van jelenleg, és bármily furcsa, de még Hirschenkogelen is rezgett a léc (talán már nem)
A tartomány kiemelt néhány stratégiailag fontos terepet, melynek életben tartása fontos, ezért ezeket átvette, kérdés ez a mesterséges üzemben tartás meddig tartható fenn...
WAndrea | 2012.10.09. 17:06
Tavaly nyár végén jártuk végig a környéken a partnereinket illetve kerestük a kapcsolatot új szállásadókkal. Ott az egyik helyi panzió tulajdonosa mondta el, hogy a polgármestertől ígéretet kaptak arra, hogy a 2012/13-as idényre fogják lecserélni az együlős liftet St. Coronán. Ezek szerint igen rosszul sikerült ott 2011-12-es szezonjuk, ha bezárás vár a síterepre és ez a döntés elég nagy érvágás lehet a helyi szállásadóknak is.

Hóban tényleg nem dúskáltak az elmúlt években:
http://sielok.hu/holap/stcorona/arc...hivum/
huligan | 2012.10.09. 18:03
Sajnálom. Mi a céges síeléseinket szerveztük ide (100-120 fő 3 nap). Én nagyon szeretem az ilyen apró és "szellős" terepeket, ennek ellenére csak 2 csillagot adtam neki. De most felértékelődött a szememben, így megkapja az ötöt. 1 biztos, ha már nem üzemel a felvonó és leesik a nagy hó, én ott leszek a CODE-ommal és a fókámmal...:)
Rera | 2012.10.09. 21:01
Még nem voltam ott, de uuuutálom a gazdasági koncepciók miatti döntéseket.........
RM | 2012.10.10. 08:28
Hát azt az 1-es francia liftet lecserélhették volna már jó pár éve, szerintem az a gyenge pontja a terepnek. Plusz a mönichkircheni fejlesztések a látogatók jó részét szerintem átvonzották.
Monokli | 2012.10.11. 07:53
Sajnálom nagyon a bezárást,szép emlékek fűznek ehhez a síterephez,itt tanultam síelni...
mekxski | 2012.10.11. 09:08
Sajnos ez 1 folyamat része. A következő években valószinüleg folyamatosan olvashatunk ilyen híreket. Egyes terepeken nagyon lerövidült a szezon. Remélem az én életemben még nem következik be, hogy annyi alacsonyabban fekvő sípálya bezár, hogy "csak" a gleccsereken lehet majd síelni. A kínálati oldal szűkölérse és a kereslet koncentrálódása miatt az amúgysem olcsó árak határa a "csillagos ég"lehet.
Rera!
" Még nem voltam ott, de uuuutálom a gazdasági koncepciók miatti döntéseket......... "
Szerintem Te is nagyon sok döntésedet gazdasági szempontok alapján hozod meg. A világ már csak ilyen!
Töri-074 | 2012.10.11. 17:15
Nagyon sajnálom Coronát! Sokat járok ott évek óta és elmonhatom,egy nyugis erdei pálya. :-(
Sunce70 | 2012.10.11. 18:50
Irtóra sajnálom többször voltunk ott Kőszegről ingázva, esetenként mindkét pályára érvényes bérlettel -fő a változatosság. Szerintem kellemesebb pálya mint a Mönichkircheni összességében, csak az a nyamvadt együlésest kellett volna lecserélni. Én is láttam olyan tervet hogy a csákányostól is ülőlift vitt volna fel de ez már a múlt. Szűkül a választék nőnek a távok. :(

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Ofnerhof - Familie Gruber
Családi Biogazdaság a megújult St.Corona/Unternbergi síiskolától 150 méterre, Mönichkirchen-Marienseetől 9 km-re. Gyermekek részére: játszószoba és játszótér. Ellátás: háztáji termékek reggelire.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.