Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Stájer sípályák: 70 síbaleset a síszünet első napján

2016.02.01. | Szerző: Bata Attila
Néhány régióban már hétvégén megkezdődött az iskolai síszünet Ausztriában, így a bécsi és alsó-ausztriai iskolákban is. Sok család kihasználta a lehetőséget, és felkeresték a közeli stájer síterepeket. A Vöröskereszt jelentése szerint az első nap kb. 70 baleset történt, ebből 60 csak a Schladming környéki pályákon.
h i r d e t é s
Stájerországban szombaton rengeteg baleset történt a pályákon, köztük egy halálos is Turracher Höhen. Itt egy szlovén síelő bukott a pályán saját hibájából, majd beütötte a fejét a kemény pályán és életét vesztette. A rendőrség szerint viselt bukósisakot.

Stuhleck síterepén szintén fejsérüléses baleset történt. Egy helyi síelő bukott a pályán, majd neki ütközött a kerítésnek, kritikus állapotban szállították kórházba. Loser síterepén egy 11 éves bukott és ütötte be a fejét súlyosan a jeges pályába, őt is helikopterrel kellett kórházba szállítani.

A Vöröskereszt helyi munkatársa szerint a sok baleset egyik magyarázata lehet, hogy néhány régióban megkezdődött az iskolai síszünet és többen vannak a pályákon. Sokan úgy gondolkodtak a vasárnapra szóló rossz időjárás előrejelzést figyelembe véve, hogy szombaton még jól kisíelik magukat, vagy inkább úgy, hogy annyit síelnek, amennyit csak lehet.

Arra is figyelni kell mostanában, hogy teljesen mások a hóviszonyok egy sípályán belül is. Volt, ahol a hegyen +10 fokot, a völgyben pedig +2 fokot mértek, a síelők a tavaszias hóviszonyokból hirtelen a jeges pályára értek, ez sokakat megzavart.

A szakértő szerint a balesetek legtöbbje vállsérülés. A fejsérüléses balesetek száma jóval kevesebb, ugyanakkor, ahogy a fenti példák is bizonyítják, jóval súlyosabbak is. Fontos, hogy a bukósisakkal adjuk meg az esélyt a fejsérüléses balesetek veszélyeinek csökkentésére.

Még egy fontos tényező, amely szintén közös a fenti három balesetben, mindenki a hóviszonyoknak és a tudásszintjének megfelelően válassza meg a sebességét a pályán! Mindenki figyelmébe ajánljuk a sí kreszt, a biztonságos síelés 10 alapszabályát!
2016.02.01. 11:29:52 Chopoker
Szia Batus!

Alapvetően nem kérdés, hogy magát a balesetet igyekezzük megelőzni, ebben azt hiszem majd mindenki egyet ért.

De ha már mégis megtörténik, akkor igazán jó lenne arról is értesülni, hogy a védőfelszerelések esetleges hiánya vagy jobb minőségű cucc, esetleg miként tudta volna befolyásolni a baleset kimenetelét.

Itt most elsősorban a bukósisak minőségére (és persze nem a hiányára) gondolok. Több cikkben is olvashattuk (itt nálatok is), hogy ... sajnos meghalt, pedig bukót is viselt!

A megelőzésen kívül lehet még +tanulság, hogy egy jobb minőségű sisaknál nem történt volna halálos baleset? Vagy ezek az esetek olyan mértékű "fej becsapódással" jártak, hogy egy top sisaknál is hasonló kimenetel lett volna?

Nagyon jó lenne ilyen jellegű következtetésekről is olvasni! Természetesen ez nem elégedetlenség, csak esetleges kívánság, így részemről természetesen köszönet a hasznos cikkekért!
2016.02.01. 11:52:49 Bata Attila | sielok.hu
Szia!

Ez egy jó kérdés, ilyen jellegű tanulmányra én is kíváncsi lennék, de ilyet még nem láttam.

Egyrészt minden eset más és más, és nagyon bátor lenne az a szakértő, aki leírná, hogy ezzel a sisakkal nem lett volna semmi baja...
2016.02.01. 12:35:13 Chopoker
Az világos, de én (mivel szerencsére)még nem láttam ilyen jellegű balesetet, ezért különösen kíváncsi lennék, hogy ilyenkor hogyan sérül a sisak, esetleg széttörik, vagy csak kevés az ütközéskor a belső csillapítás és emiatt sérül a fej?

Tehát mi múlik egy sisakon?

Van rá esetleg valami szabvány szerinti teszt, hasonlóan, mint az autókra a törésteszt?
2016.02.01. 13:10:47 syorg58
Hát én gondolom, hogy Schumachernek nem gagyi sisakja volt és mégis tudjuk mi történt!
2016.02.01. 19:31:49 Fidosan
Szerintem kis ütésnél megvéd, nagyon nagynál meg mindegy van e kb ugyan így van a motornál is a bukóval.
2016.02.02. 19:36:33 Zsuzsoo
Schumachernek ha jól tudom a sisakkamera konzolja törte be a koponyáját
2016.02.02. 19:37:25 Zsuzsoo
És nem mellesleg egy sziklával ütközött és nem a fagyott, jeges talajjal
2016.02.02. 22:34:57 Chopoker
Nem véletlenül szeretnék konkrét tényekrōl és leszürt tanulságokról értesülni, mert abból lehetne elōre lépni is. Így meg csak kapja naponta az ember a negatív impulzusokat, és von le esetleg téves következtetéseket, mint vélhetōleg az elōzō hozzászólók is.

Persze ez nem kifejezetten a sielok.hu-nak szól, ugyanis itt ez esetben átvett hír került közlésre. Kár, hogy a szenzáció közlése hangsúlyosabb, mint a tanulságok
2016.02.03. 20:06:05 dragonsi
orvos mondta, ha nincs sisak nincs kóma, de lehet hogy meghal, az agy rázódott mint a jégkocka a dobozban
láttam olyat, leszakadt a pálya széle, és a sielö mint bot csinált két szaltót de vastag puha hóban maradt a feje nyoma, nem kö és nem jég volt ott tehát nincs bölcsek köve itt sem
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »