Menü ≡

Stelvio: megnyitott a nyári síterep a gleccseren

2018.06.10. | Szerző: Bata Attila
Május utolsó napján nyitott meg az olaszországi Stelvio-gleccser. A síterep, amely teljesen fordítottan működik, mint az Alpok legtöbb síterepe. Télen a hatalmas havazás miatt megközelíthetetlen, így csak nyártól nyitnak ki az első nagyobb havazásokig.
h i r d e t é s
Tavaly augusztusban bekövetkezett az a példa nélküli eset, hogy a gleccser sípályáit hóhiány miatt ideiglenesen be kellett zárni. Az elmúlt hetven év alatt ilyen még nem fordult elő.

Az idén jobb állapotban indul a síterep, a havas tél vastag hótakaróját a tavaszi nyár sem tudta még nagyon megolvasztani. Persze, az idén jó lenne, ha a hegyekben elmaradna a meleg júliusban és augusztusban.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Stelvio nyáron hagyományosan a versenycsapatok edzőterepe, de nem csak az alpesieknek. Ezekben a napokban például az olasz sífutó válogatott edzőtáborozik a gleccseren.

Ahogy a lenti videóban is látható, a május itt mindig arról szól, hogy a síterephez vezető utat ki kell ásni a hó alól. Az idén ezt május 25-re sikerült megoldani.

A szezon itt jellemzően addig tart, amíg könnyen lehet tisztítani az utakat és fel lehet jutni a hegyre. Általában novemberben lehet az utolsókat síelni, de záráskor általában már megnyílik a szomszédos Bormio 3000 méteren található felső része. 
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »