Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Idén ünnepli ötvenedik évfordulóját Stuhleck síterepe

2009.02.13. Bata Attila

Idén ünnepli ötvenedik évfordulóját Stuhleck síterepe A közeli osztrák síterep idén ünnepli alapításának félévszázados évfordulóját. Nézzük át röviden, hogy mi történt a kezdetek óta, milyen változásokon ment keresztül Stuhleck, amely mára a magyar síelők egyik elsőszámú célpontjává vált közelsége és hatalmas fejlődése miatt is.
Ugyan a síterep csak 1960-ban nyílt meg, de a lifttársaságot már 1959-ben alapították. A hőskor közvetlenül a második világháború után kezdődött. Egyre népszerűbbé vált a síelés a környéken, és az első tervek is megszülettek egy húzólift építésére, amelyből már 1948-ra valóság lett. Igazi csodának számított, hogy a Schieferwiese oldalában már akkor lift vitte fel a síelőket. Az ötvenes évek osztrák sikerei nagyot lendítettek a síelés népszerűségén az országban, egyre-másra kezdték tervezni az új terepeket a magasabb hegyekkel megáldott nyugati régiókban, de Stuhleck sem akart lemaradni mögöttük és 1960-ban megépült az első komolyabb projekt, egyszemélyes ülőlift vitt fel Spitalból a Hühnerkogelre. A lift melletti – akkor még nem ratrakolt – pályán lehetett visszacsúszni, nyáron pedig a kirándulók ruccanhattak fel vele az 1320 méteren található felső állomásig.

Az hamar kiderült, hogy az egyszemélyes lift nem győzte a megnövekedett igényeket, de a következő szezonok nem túl sok havat hoztak, így a fejlesztésekkel is 1967-ig kellett várni. Akkor építették meg a Weißenelfschlag húzóliftet, amely az egyszemélyes tetejétől már 1647 méter magasra vitt fel. Két évvel később egy kétszemélyes ülőliftet építettek az egyszemélyessel párhuzamosan és a közelükben található pályát kiszélesítették. 1976-ra készült el a Kaltenbach húzólift és mellette egy új 2,2 km hosszú, 80-100 méter széles FIS pálya, amit ma hármas számmal jelölnek.

A nyolcvanas években szinte nem történt semmi, majd 1991-ben itt is üzembe állították az első hóágyúkat. Közben kiépült a síterep mellett a gyorsforgalmi út is, amely komoly változásokat ígért a jövőre nézve. Ekkor dőlt el, hogy Stuhleck lehet Kelet-Ausztria egyik sícentruma, a két egymás mellett futó régi ülőliftet elbontották és helyére megépítették a mai is üzemelő négyszemélyes Stuhleckbahn-t. 1997-ben megépült az új négyszemélyes ülőlift, a Promibahn, amely az előbb említett Kaltenbach húzóliftet váltotta fel.

A következő nagyobb változás 2005-ben történt, ekkor adták át a hátsó, hatszemélyes Steinbachalm liftet és mellette a két új pályát. A síterep 2007-ben tért át a chipkártyás beléptető-rendszerre, amely már a zsebben is leolvasta a bérletünket. Tavaly a Weißenelf húzólift helyére végre felépült egy modern hatszemélyes lift, és a hegy tetejére pedig a W11 panorámavendéglő.

A fejlődést jól mutatja néhány beszédes adat. 1960-ban még csak 80 000 utast szállítottak a liftek évente, tavaly már 3,9 milliót. Akkor még csak 1,2 kilométeren lehetett síelni, manapság már 25 kilométer a pályák hossza. A kezdetekben még négy ember is kiszolgálta a síterepet, ma már 115-en dolgoznak Stuhlecken.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hirschenhof Apartmanház
A 90 férőhelyes apartmanház a Semmering-Stuhleckre vezető négyülős lift alsó állomásától 300 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chalet Stuhleckblick
2 db, egyenként 4 fős, kb. 50 m2-es modern üdülőház, kb. 80 méterre a legközelebbi stuhlecki húzólifttől és sípályától! Felszereltség: saját hordószauna, nappali, 2 db hálószoba, wifi, smart TV.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sporthotel am Semmering csillagcsillagcsillag
Semmering - Zauberberg sípályái mellett, Stuhlecktől pedig kb. 6 km-re található ez a 3 csillagos szálloda. Wellness: medence, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.