Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Idén ünnepli ötvenedik évfordulóját Stuhleck síterepe

2009.02.13. Bata Attila

Idén ünnepli ötvenedik évfordulóját Stuhleck síterepe A közeli osztrák síterep idén ünnepli alapításának félévszázados évfordulóját. Nézzük át röviden, hogy mi történt a kezdetek óta, milyen változásokon ment keresztül Stuhleck, amely mára a magyar síelők egyik elsőszámú célpontjává vált közelsége és hatalmas fejlődése miatt is.
Ugyan a síterep csak 1960-ban nyílt meg, de a lifttársaságot már 1959-ben alapították. A hőskor közvetlenül a második világháború után kezdődött. Egyre népszerűbbé vált a síelés a környéken, és az első tervek is megszülettek egy húzólift építésére, amelyből már 1948-ra valóság lett. Igazi csodának számított, hogy a Schieferwiese oldalában már akkor lift vitte fel a síelőket. Az ötvenes évek osztrák sikerei nagyot lendítettek a síelés népszerűségén az országban, egyre-másra kezdték tervezni az új terepeket a magasabb hegyekkel megáldott nyugati régiókban, de Stuhleck sem akart lemaradni mögöttük és 1960-ban megépült az első komolyabb projekt, egyszemélyes ülőlift vitt fel Spitalból a Hühnerkogelre. A lift melletti – akkor még nem ratrakolt – pályán lehetett visszacsúszni, nyáron pedig a kirándulók ruccanhattak fel vele az 1320 méteren található felső állomásig.

Az hamar kiderült, hogy az egyszemélyes lift nem győzte a megnövekedett igényeket, de a következő szezonok nem túl sok havat hoztak, így a fejlesztésekkel is 1967-ig kellett várni. Akkor építették meg a Weißenelfschlag húzóliftet, amely az egyszemélyes tetejétől már 1647 méter magasra vitt fel. Két évvel később egy kétszemélyes ülőliftet építettek az egyszemélyessel párhuzamosan és a közelükben található pályát kiszélesítették. 1976-ra készült el a Kaltenbach húzólift és mellette egy új 2,2 km hosszú, 80-100 méter széles FIS pálya, amit ma hármas számmal jelölnek.

A nyolcvanas években szinte nem történt semmi, majd 1991-ben itt is üzembe állították az első hóágyúkat. Közben kiépült a síterep mellett a gyorsforgalmi út is, amely komoly változásokat ígért a jövőre nézve. Ekkor dőlt el, hogy Stuhleck lehet Kelet-Ausztria egyik sícentruma, a két egymás mellett futó régi ülőliftet elbontották és helyére megépítették a mai is üzemelő négyszemélyes Stuhleckbahn-t. 1997-ben megépült az új négyszemélyes ülőlift, a Promibahn, amely az előbb említett Kaltenbach húzóliftet váltotta fel.

A következő nagyobb változás 2005-ben történt, ekkor adták át a hátsó, hatszemélyes Steinbachalm liftet és mellette a két új pályát. A síterep 2007-ben tért át a chipkártyás beléptető-rendszerre, amely már a zsebben is leolvasta a bérletünket. Tavaly a Weißenelf húzólift helyére végre felépült egy modern hatszemélyes lift, és a hegy tetejére pedig a W11 panorámavendéglő.

A fejlődést jól mutatja néhány beszédes adat. 1960-ban még csak 80 000 utast szállítottak a liftek évente, tavaly már 3,9 milliót. Akkor még csak 1,2 kilométeren lehetett síelni, manapság már 25 kilométer a pályák hossza. A kezdetekben még négy ember is kiszolgálta a síterepet, ma már 115-en dolgoznak Stuhlecken.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hirschenhof Apartmanház
A 90 férőhelyes apartmanház a Semmering-Stuhleckre vezető négyülős lift alsó állomásától 300 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chalet Stuhleckblick
2 db, egyenként 4 fős, kb. 50 m2-es modern üdülőház, kb. 80 méterre a legközelebbi stuhlecki húzólifttől és sípályától! Felszereltség: saját hordószauna, nappali, 2 db hálószoba, wifi, smart TV.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Althammerhof
Az Althammerhof modern, 60 m²-es jól felszerelt apartmanokat kínál egy családi juhtenyésztő farmon, Semmering-Hirschenkogeltől kb. 13 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.