Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Svájc: átadták a világ legmeredekebb siklóvasútját

2017.12.20. Bata Attila

A svájci Schwyz kantonban található Stoos település lakosai voltak az első szerencsések, akik kipróbálhatták a világ legmeredekebb útvonalán közlekedő "klasszikus" siklóvasútat. Az új látványosságot maga a svájci elnök adta át az előző hétvégén.
Kép: Stoos Tourism
Kép: Stoos Tourism
A siklóvasút a Schlattli-völgy állomásától indul és 1720 méteres úton emelkedik 744 métert. Néhol, a legmeredekebb pontján eléri a 110%-ot, amely kb. 45 fokos meredekségnek felel meg.

Egy újítással sikerült biztosítani, hogy az egyenetlenül meredek menetúton is vízszintesen álljanak a kabinok. Négy, henger alakú kabint építettek, amelyek szabadon el tudnak fordulni, így könnyen alkalmazkodnak a különböző meredekségű szakaszokhoz. Egy ilyen kabinban egyszerre 34-en utazhatnak, a négy kabin egy menettel 136 utast szállíthat.Óránként 1500 utast tud szállítani irányonként, amely 500-zal több, mint a régi lift, amelynek pótlására épült.

Kép: Stoos Tourism
Kép: Stoos Tourism
A siklót 14 évvel ezelőtt kezdték tervezni, de csak öt éve fogtak neki építeni. Anyagi gondok miatt két évig szünetelt az építkezés. Így az eredeti 43 millió svájci frankos költség az építkezés befejezésére 52 milliósra (kb. 14 milliárd forint) ugrott.

A helyiek is felhívják a figyelmet, hogy ez a világ legmeredekebb "klasszikus" siklóvasútja. Klasszikus, amikor a két végállomásról egyszerre indulnak el a szerelvények és középen egy kitérőn találkoznak egymás mellett.

Az ausztráliai Blue Mountains egyik siklója ennél is meredekebb (128% vagy 58 fok), de ott csak egyetlen egy vonat közlekedik.

Svájc egyéb rekordokkal is büszkélkedhet. Itt épült a legmeredekebb fogaskerekű (Pilatusbahn - max. 48%) és a leghosszabb vasúti alagút (Gotthard-bázisalagút - 57 km).
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.