Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Extrém hét: kánikula után havazás az Alpok hegyeiben

2011.08.28. Bata Attila

Extrém hét: kánikula után havazás az Alpok hegyeiben Az egyik extrém időjárási helyzetből a másikba kerültek az Alpok magasabb hegyei ezen a héten. Miután számos helyen melegrekordok dőltek meg a héten, szombat reggelre havazás fehérítette be a tájat egy rövid időre Svájcban, Ausztriában és Olaszországban.

Svájc

Az egyhetes kánikulának egy 100-120 km/órás széllökésekkel érkező hidegfront vetett véget Svájcban. A héten még 30 fokot mértek 1500 méter magasságban, szombat reggelre pedig már 1200 méter felett havazott. A svájci Meteonews képviselője szerint 2000 méter alatt 5 cm hullott Sedrun, Lenzerheide és Arosa környékén. 2000 méter felett, pl. a Gotthard-régióban 5-15 cm friss hó esett. A MeteoSwiss szóvivője 10 cm friss hóról számolt be a Gotthard-hágónál szombat reggel, de a hó már szombat délutánra elolvadt.

A Meteonews szerint a mostani havazás ritkának mondható,hiszen 5-10 évente szokott havazni Svájcban 2000 méter alatt augusztusban, még ritkább az, hogy 24 órával a 30 fokos meleg után havazzon 1500 méter magasságban. Az időjárás hirtelen változására jó példa Glarus település (472 méter), ahol péntek reggel 10 órakor még 29 fokot mértek, szombaton ugyanakkor már csak 8 fokot, egy nap alatt 21 fokot csökkent a hőmérséklet.

Ausztria

Ausztriába is heves széllel érkezett a hideg. A ZAMG munkatársa szerint Tirolban 1800 méter felett körülbelül 10 cm hó hullott vasárnap reggelre. A gyors változást érzékelteti, hogy az Innsbruck melletti, 2247 méteren fekvő Patscherkofel síterepén szombat reggel 8-kor még 10 fokot mértek, három órával később már csak mínusz 1 fokot!

Tirol mellett még a salzburgi hegyekben is havazott. 5-10 cm hóról érkezett jelentés Kaprun környékéről, a Glocknerstraße panorámaúton is erősen havazott szombaton, amelyet délután le is kellett zárni, és hókotrókkal takarították az utat. Vasárnapra itt is visszaállt a rend, és szinte már nyoma sem maradt a hónak.

Havazott a magyarok egyik kedvelt síterepén, a Ski amadé részen is. Fehér hegyeket láthattunk vasárnap reggel Zauchensee vagy Schladming környékén. Havazott a közeli Obertauernben (1742 méter) is, ahol vasárnap reggel 0 fokot mértek, még egy nappal korábban 13 fokos „meleggel” indult a nap.

Olaszország

Olaszország sem maradt ki a havazásból. Az 1800-2000 méter feletti részeken havazott szombatról-vasárnapra. Az alábbi webkamera képeken jól látható a kép nap közötti különbség. A 3467 méter magas Punta degli Spiriti, a Stelvio-gleccser síterepnél található.

A havazás amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is, a hőmérséklet ismét visszatért a melegebb tartományokba, a frissen jött hó pedig elolvadt.

KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.