Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Extrém hét: kánikula után havazás az Alpok hegyeiben

2011.08.28. Bata Attila

Extrém hét: kánikula után havazás az Alpok hegyeiben Az egyik extrém időjárási helyzetből a másikba kerültek az Alpok magasabb hegyei ezen a héten. Miután számos helyen melegrekordok dőltek meg a héten, szombat reggelre havazás fehérítette be a tájat egy rövid időre Svájcban, Ausztriában és Olaszországban.

Svájc

Az egyhetes kánikulának egy 100-120 km/órás széllökésekkel érkező hidegfront vetett véget Svájcban. A héten még 30 fokot mértek 1500 méter magasságban, szombat reggelre pedig már 1200 méter felett havazott. A svájci Meteonews képviselője szerint 2000 méter alatt 5 cm hullott Sedrun, Lenzerheide és Arosa környékén. 2000 méter felett, pl. a Gotthard-régióban 5-15 cm friss hó esett. A MeteoSwiss szóvivője 10 cm friss hóról számolt be a Gotthard-hágónál szombat reggel, de a hó már szombat délutánra elolvadt.

A Meteonews szerint a mostani havazás ritkának mondható,hiszen 5-10 évente szokott havazni Svájcban 2000 méter alatt augusztusban, még ritkább az, hogy 24 órával a 30 fokos meleg után havazzon 1500 méter magasságban. Az időjárás hirtelen változására jó példa Glarus település (472 méter), ahol péntek reggel 10 órakor még 29 fokot mértek, szombaton ugyanakkor már csak 8 fokot, egy nap alatt 21 fokot csökkent a hőmérséklet.

Ausztria

Ausztriába is heves széllel érkezett a hideg. A ZAMG munkatársa szerint Tirolban 1800 méter felett körülbelül 10 cm hó hullott vasárnap reggelre. A gyors változást érzékelteti, hogy az Innsbruck melletti, 2247 méteren fekvő Patscherkofel síterepén szombat reggel 8-kor még 10 fokot mértek, három órával később már csak mínusz 1 fokot!

Tirol mellett még a salzburgi hegyekben is havazott. 5-10 cm hóról érkezett jelentés Kaprun környékéről, a Glocknerstraße panorámaúton is erősen havazott szombaton, amelyet délután le is kellett zárni, és hókotrókkal takarították az utat. Vasárnapra itt is visszaállt a rend, és szinte már nyoma sem maradt a hónak.

Havazott a magyarok egyik kedvelt síterepén, a Ski amadé részen is. Fehér hegyeket láthattunk vasárnap reggel Zauchensee vagy Schladming környékén. Havazott a közeli Obertauernben (1742 méter) is, ahol vasárnap reggel 0 fokot mértek, még egy nappal korábban 13 fokos „meleggel” indult a nap.

Olaszország

Olaszország sem maradt ki a havazásból. Az 1800-2000 méter feletti részeken havazott szombatról-vasárnapra. Az alábbi webkamera képeken jól látható a kép nap közötti különbség. A 3467 méter magas Punta degli Spiriti, a Stelvio-gleccser síterepnél található.

A havazás amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is, a hőmérséklet ismét visszatért a melegebb tartományokba, a frissen jött hó pedig elolvadt.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.