Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szokatlanul kevés hó hullott januárban Svájcban

2011.01.31. Bata Attila

Ugyan nem tipikusan svájci jelenség volt a hómentes január Európa síterepein, de a Meteo Schweiz már összegezte a helvétek januárját. Hatalmas meglepetésre, az egyik legismertebb síterepen, Zermatt pályáin a szokásos januári hómennyiségnek csupán a nyolc (!) százaléka hullott le idén januárban.
Napsütéses, enyhe és száraz januárt zártak a svájci hegyek. Az ország legismertebb síterepei bizony kiestek Holle anyó kegyeiből. A télen-nyáron nyitva tartó Zermatt pedig szinte teljesen szárazon maradt, nehezen hihető, de a szokásos januári hómennyiségnek csak a nyolc százaléka hullott le 2011 januárjában. Nem jártak sokkal jobban Wallis régió további síterepei sem (Saas-Fee, Verbier vagy Crans-Montana), ezeken a helyeken átlagosan csak 20-30 % esett le a szokásos januári adagból. Kicsit szerencsésebbek voltak az északi részek, itt 50-70 százalék is lehullott, de elég gyengére sikerült a január az Olaszország melletti Tessin (Ticino) kantonban, ahol csak 30-40 százalék hullott.

Kevésbé vigasztalja a síelőket, hogy Holle anyó jobban rázta a dunyhát az alacsonyabban fekvő részeken. Az északi-nyugati régióban található, és 595 méter magasan fekvő Rünenberg település 108 százalékkal hozta egyedül a januári átlagot. A havazás helyett a januári napsütést élvezhették inkább a svájciak, leginkább Jura kanton déli részén, ahol a napsütéses órák száma 160 százalékkal volt magasabb a szokásos januári mennyiségnél.

A 2011-es január megdöntötte a melegrekordot is. A korábbi januári csúcsot 1948-ban mérték, ez dőlt meg az idén január 7-én, amikor Disentis településen 14,2 fokot mértek. A januári átlaghőmérsékletek is a legtöbb településen 2-3 fokkal haladják meg a szokásos januári középértéket.

Hidegrekord nem dőlt meg idén januárban, a leghidegebbet Graubünden kantonban, a 2078 méteren található Buffalora Hütténél mérték mínusz 26,4 fokkal.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.