Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Százéves hórekordot döntött meg a tél a norvég síterepen

2023.01.15. Bata Attila

Miközben január elején Európa közepén nagyítóval kerestük a friss havat, addig Norvégiában az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb havazása hozott örömöt a síterepekre. Volt olyan település, ahol 100 éves rekordot döntött a hóréteg vastagsága január első hetében.
Kép: SkiStar Hemsedal
Kép: SkiStar Hemsedal
Január 8-án a Hemsedal régióban, a 655 méteres magasságban található meteorológiai állomás 115 cm havat mért, száz éve nem esett ennyi hó januárban ezen az állomáson, ahol 1879 óta rögzítik az adatokat. És a friss hó azóta is folyamatosan érkezik a környékre.

A helyi síterep az elmúlt időszakban sokat profitált a nagy havazásból. Számos vendéget fogadtak külföldről, sokan az Alpok helyett a hóban most gazdagabb norvég lejtőket választották.
Hóviszonyok a településen
A helyi turisztikai hivatal vezetője szerint a január első heti nagy havazásnál két nap alatt hullott kb. 80-90 cm hó. Nagyon száraz, könnyű, pihe-puha porhó, amelyet a híres japán porhavazáshoz hasonlított. Ilyen havazás ritka errefelé, sőt tavaly még a „szokásos” (nedvesebb) hóból is jóval kevesebb hullott.
Hóviszonyok a hegyekben
A síterep hegyállomásán (1497 m) ma 150 cm, a völgyben (687 m) 130 centimétert mutatott a hómérő. A síterep vezetője szerint a hegy többi részén néhány helyen már kétméteres a hó. A fenti mérőállomás lassan 10 napja tartja a másfél métert, szinte naponta 5-20 centiméter friss hó pótolja az olvadó és a tömörödő havat, így a síelők is friss havat kapnak naponta. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.