Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia téli olimpiát rendezne a lengyelekkel

2013.03.14. Bata Attila

A közös rendezés lehetőségét már napirenden van, szerdán azonban a szlovák kormány hivatalosan is jóváhagyta Szlovákia jelentkezését a 2022-es olimpia megrendezésére. A szlovákok igazából csak besegítenének a főrendezőnek számító lengyeleknek, akikkel még számos részletben meg kell állapodniuk.
Lengyelország nagyon eltökélt a 2022-es téli olimpiai megrendezésével kapcsolatban, vannak azonban nehézségei, például az alpesi versenyek rendezésére nincs alkalmas síterepe. Magas hegyei ugyan vannak, de megfelelő sípályái nincsenek. Persze, akár építhetnének is a szabályoknak megfelelő létesítményeket, de abból olyan komoly harc lenne a természetvédőkkel, hogy még a téma felvetése is kudarc lenne.

Egyszerűbb a közös rendezésben gondolkozni. A 2012-es közös foci EB mintájára puhatolóztak az ukránoknál is, de természetesen sokkal logikusabb lenne a szlovákokkal rendezni, akiknek "csak" Chopok síterepét kellene gatyába rázni. Több hónap sajtóhíreit figyelve a szlovákok hajlanak is rá, cserébe a szinte "nemzeti" sportnak számító jégkorong versenyek rendezési jogát kérik.

Robert Fico, szlovák kormányfő szerdán jelentette be, hogy Szlovákia szívesen rendezne olimpiát a lengyelekkel közösen, az elhatározás már meg van, most már csak a részletekben kellene megegyezniük, amellyel a március végi megbeszéléseken már meg is próbálkozhatnak.

Fico szerint az olimpia rendezése kb. 2 milliárd dollárba (kb. 460 milliárd forint) kerülne, amelynek 40%-át a Nemzetközi Olimpiai Bizottság általában kifizeti. Szlovák oldalról a sportlétesítményeken kívül az Alacsony- és Magas-Tátra körüli infrastruktúrát kellene a fejleszteni a tervezettnél sokkal gyorsabban és sokkal több pénzzel.

A sportlétesítmények közül a chopoki síterepen kellene egy lesikló és szuper-g versenyekre alkalmas pályát építeni, ahol akár több tízezer néző követheti a versenyeket. Jégkorongcsarnokban sem ideális a helyzet, a két kiszemelt színhely, Liptószentmiklós és Poprád jelen állapotában nem alkalmas olimpiai helyszínnek. A szabályok szerint a női versenyeket legalább hatezer, a férfi versenyeket legalább tízezer nézőt befogadó csarnokban kell rendezni. Mindkét helyszínt fel kellene újítani, de még az is felmerült, hogy egy teljesen újat építenének Poprádon.

Szintén a szlovákok rendeznék a freestlye versenyeket, amelynek valamelyik magas-tátrai síterep adhatna otthont. A versenyzőket az egykori liptószentmiklósi laktanya helyén, vagy Poprád mellett felépítendő olimpiai faluban szállásolnák el.

A két ország szakpolitikusai, a miniszterelnökeik vezetésével március végén ülnek asztalhoz, hogy kidolgozzák a szlovák-lengyel rendezés és pályázat részleteit. Szlovákia eddig kétszer jelentkezett téli olimpia rendezésére, a 2002-es és 2006-os játékokra pályázott korábban.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.