Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szomorú aktualitás: Saas-Fee és Last Christmas

2016.12.26. Bata Attila

Elhunyt George Michael, akinek többek között a "Last Christmas" című dalt is köszönhetjük. A dal, illetve a videoklip érdekessége, hogy a svájci síterepen, Saas-Fee-ben vették fel harminckét évvel ezelőtt. Akkor még kevesen gondolták a helyiek közül, hogy a dal sikere milyen ingyenreklámot ad a síterepnek.
Felskinn-Bahn, Saas-Fee a klipben
Felskinn-Bahn, Saas-Fee a klipben
A dalhoz, illetve a kliphez több legenda is fűződik, de ezeket hivatalosan soha senki sem erősítette meg. Először is, a dalt George Michael húsvéti dalnak írta, és az akkori lemezkiadója hatására írta át "Last Easter"-ről "Last Christmas"-ra. A síterepen forgatott klipben az együttes (Wham!) barátai szerepelnek, akiknek cserébe egy ingyenes hétvégét ajánlottak a svájci síterepen.

Wham! - Last Christmas - 1984
Ez minden idők legsikeresebb dala, amely sosem lett első a brit slágerlistán. A karácsonyra készült dalt 1984-ben megelőzte az afrikai éhezőknek írt nagyszabású, sztárfellépőkkel zsúfolt segélydal. Igaz ebben a dalban is szerepelt George Michael. Talán azt is kevesen tudják, hogy George Michael ennek a dalnak az első éves bevételét szintén jótékonysági célokra ajánlotta fel.

A forgatás nem volt egyszerű. Az adatok szerint a dal már december 3-án megjelent, a síterepre azonban csak december 15-én jutottak el forgatni. Eredetileg egy másik svájci síterepre (Gstaad) mentek volna, de mintha a történelem ismételné önmagát, ott nem volt elég hó.

Így kerültek Saas Fee-be, ahol nem minden ment simán. Az eredeti forgatókönyv szerint limuzinokban kocsikáznak a síterepen, de ez Saas-Fee-ben lehetetlen volt, hiszen már akkor is deklaráltan autómentes településnek számított. Nagy nehezen külön engedélyt kaptak, hogy a klipben szereplő felvonó elé kocsival érkezzenek. A forgatás szervezőjének pedig rémálom volt, hogy az akkori dobozszerű, elektromos meghajtású járművekkel szállítsák a stábot és a felszerelést mindenhová.

A helyiek csak nevetnek azon, ahogy a klipben felmennek a lifttel, majd megérkeznek a házhoz. Majd a végén, az egész fordítva. A lift hegyállomása valahol 3000 méter felett található, a ház pedig a település külső részén. A klipben a liftet kinyitó alkalmazott szerint indulás után a liftet néhány méterre az állomástól megállították és már jött is vissza a búcsújelenethez.

A ház még mindig áll, de utolsó tulajdonosa halála óta az utóbbi években már üresen. Most kissé másképpen néz ki, mint a klipben, de a kerítés, amelyen többször is átugranak, még mindig tartja magát.

Az egyik legnagyobb galibát a klipben található kitűző (bross) eltűnése jelentette. Mint karácsonyi ajándék a sztori ekörül (is) forog, majdnem öt órát állt a forgatás, amíg keresték. Az egész falut feltúrták érte, végül a stáb szállodája előtti járdán találták meg.

George Michael a szállása előtt (Kép: Saastal Tourismus)
George Michael a szállása előtt (Kép: Saastal Tourismus)
A dal és a klip végül hatalmas sláger lett. George Michael ebben a klipben látható utoljára szakáll nélkül. Bár kimondottan a forgatás helyszíne miatt turistacsoportok nem zarándokolnak ide, a forgatás mégis nagyszerű ingyenreklámnak bizonyult a síterepnek.

George Michael 2016. december 25-én hunyt el otthonában 53 évesen.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.