Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Több baleset a síszünet alatt a Magas-Tátrában

2010.02.25. Bata Attila

Több baleset a síszünet alatt a Magas-Tátrában Sajnos, teljesen megszokott jelenségről van szó. Februárban, amikor az iskolák síszünetre küldik a tanulóikat, a pályák zsúfoltabbak leszek, és ilyenkor a balesetek száma jóval meghaladja a szokásos átlagot. Ez mindenhol így van a világon, ezt a tényt erősíti meg a szlovák hegyimentők közleménye is.
A Magas-Tátra síterepein, a szezon többi részében, naponta, átlagosan 5-7 balesethez hívják a hegyi mentőket. Ez a szám már a síszünet első hetében is jelentősen megemelkedett. A múlt héten a szlovák hegyimentők már naponta átlagosan 12-15 riasztást kaptak, amikor a sípályán bajba került síelőkhöz vagy hódeszkásokhoz hívták őket.

A legtöbb esetben a szokásos sérüléseket, húzódásokat, horzsolásokat kellett ellátniuk. Egyre gyakoribbak a bukás utáni arcsérülések, és a legsúlyosabb esetben a kar- vagy lábtörések. A balesetek jelentős része délután következik be, addigra a síelők már fáradtabbak, esetleg az ebédhez fogyasztott alkohol is ronthat a koncentráción, de sokan kisebb figyelemmel síelnek a délutánra jelentősen romló pályákon, mint kora reggel.

Mostanában Szlovákiában is enyhült az idő. A magasabban fekvő részeken este még kifagyhat a hó, de másnap reggel az erős napsütés és az enyhe idő hatására hamar vizesedik a hó. Múlt héten megnyitották az ország egyik legismertebb pályáját a Lomnici-nyeregben, ahol most 50 cm a hóréteg vastagsága a szokásos és kívánatos 2 méter helyett. Az üzemeltetők szerint a pályát mindenki csak saját felelősségére használja, csak a haladó síelőket várják, és ők is jobb, ha felkészülnek a kedvezőtlen pályaviszonyokra, főleg a pálya alján vigyáznak, ahol továbbra is látszanak a kövek.

A Magas-Tátra lengyel oldalán több a hó. A Kasprowy csúcsán 115 cm, a Halas-tónál (Morskie Oko) 56cm vastag a hó. Ezen a részen inkább a lavináktól kell tartani ezekben a napokban. Szlovákiával ellentétben, Lengyelországban télen is szabad használni a magasan fekvő erdei ösvényeket, így itt napok óta a lavinaveszélyre figyelmeztetik a turistákat a Nemzeti Park munkatársai.
KOMMENTEK

Szállástippek
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.