Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tavalyi havon kezdődött meg a síszezon Finnországban

2024.10.07. Bata Attila

Hagyományosan két északi síterep, Levi és Ruka nyitja meg a szezont Finnországban. Szintén szokásosnak mondható, hogy ilyenkor még nem természetes hó borítja a pályákat, hanem a tavalyi szezonból eltárolt és idén felhasznált hó. Érdekes látvány nyújtanak a barnás-zöldes hegyoldalak a fehér csíkokkal.
Ruka, nyitás előtt
Ruka, nyitás előtt
Lappföldön ugyan már havazott az idén, azonban az a kevés hó el is olvadt a sípályákon. Amíg a természetes hóra várni kell, addig ott a tavalyi, amelyet tavasszal gondosan eltároltak, letakartak védőfóliával, majd kora ősszel a hókupacokat széttúrták a pályákon. Az időzítés azért is fontos, mert akár már az őszi iskolai szünetben is mehetnek síelni a finn gyerekek. Ahogy itt mondják, ez egy hármas megnyitó: indul a sí-, a snowboard- és a sífutó szezon.
Levi, az első hétvége
Talán Levi neve ismertebb, hiszen novemberben itt alpesi világkupa futamokat rendeznek, előtte pedig itt gyakorolnak a szlalomosok. Korábban mindig decemberben kezdődött a szezon, azonban a világkupa időszaka üzletileg nagyon fontos a síterepnek, ezért is nélkülözhetetlen a tavalyi hó felhasználása.
Levi
Levi
Levi egyébként folyamatosan fejlődik, idén egy fűthető ülőliftet adtak át, ez már a negyedik új lift az elmúlt 10 évben. Az üzemeltetők szerint főleg a külföldiek kérték, akik tavaly már 26%-át képviselték az összes jegyvásárlónak. A szállásfoglalások is biztatóbban alakulnak a tavalyi szezonhoz képest. Úgy tűnik az idei fejlesztésekre elköltött 12 millió euró és a jövőbeli tervek pozitív hatással lesznek a forgalomra. A tervek szerint az idei szezon két héttel hosszabb lesz. Május 18-án zárnak, így igazán tekintélyes üzemidővel, 227 napon át lehet itt idén síelni.
Levi
Levi
Ruka üzemeltetői 160 ezer köbméter havat „raktak el” a hőszigetelő fóliák alá, és ebből a nyári meleg és a gyakori esőzések után is meglepően tekintélyes mennyiség maradt meg. Elég volt 2 kilométernyi pálya elkészítéséhez.

Sajnos a pénteki nyitónapon az eső is eleredt, így a vártnál kevesebben (kb. ötszázan) húzták az első íveket a felpuhult hóban. Pár hét és jönnek a fagyok és a havazások, és itt is héthónapos szezonról beszélhetünk, amely jövő májusig tart.
Ruka
Ruka
Hamarosan több, kisebb finn síterepen is lehet síelni vagy sífutni, szintén tavalyi havon.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.