Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tavalyi havon kezdődött meg a síszezon Finnországban

2022.10.09. Bata Attila

Finnországban pénteken két síterep is megkezdte az idei szezont annak ellenére, hogy még nem havazott és a hóágyúkat sem tudták beindítani. Akik régen olvasnak minket, már tudják, hogy ez az un. snow-farming eredménye, vagyis a tavalyi szezonban elraktározott havat terítették szét a pályákon.
Levi az első napon
Levi az első napon
A két finn síterep, Ruka és Levi évek óta élen jár a snow-farming alkalmazásában. Egyre nagyobb mennyiségű havat gyűjtenek össze az előző szezon végén, letakarják a nyári időjárás viszontagságaitól védve, majd az első hidegebb időszak beköszöntével a fólia alatt megmaradt havat szétterítik a pályákon.
Snow-farming: így tárolták a hókupacokat a nyáron
Snow-farming: így tárolták a hókupacokat a nyáron
Snow-farming: miután szétterítették a tavalyi havat
Snow-farming: miután szétterítették a tavalyi havat
Más módon nem is kezdődhetne a finn síszezon, hiszen még nem havazott és a hóágyúkat sem tudták beindítani. Pénteken mindkét síterep megnyitotta kapuit, a közös kezdésnek pedig fontos oka van. Jövő héten a finn iskolások már az őszi szünetet töltik és biztosan jönnének néhányan síelni. Mellettük pedig elférnek az őszi törzsvendégek, vagyis az egyesületek, akik versenyzői már most havon gyakorolhatnak.
Levi: már a sífutópálya is üzemel
Levi: már a sífutópálya is üzemel
Ruka három pályával, Levi pedig egy 1,5 kilométeres pályával várta a vendégeket. Utóbbi helyen még egy kb. egykilométeres sífutópályát is varázsoltak a „tavalyi hóból”.

Finnországban is emelkednek az energiaárak, de a két síterep nem akar nagyon emelni. Levi januárban emelt 4 %-kal, most változatlan árakkal indítottak. Ruka 3%-kal kért többet most a bérletekért, mint tavaly. Mindkét síterep nehéz szezonra számít, és arra, hogy a síelők kitartanak mellettük idén is.
Ruka: az előkészített pályák távolról
Ruka: az előkészített pályák távolról
Kisebb havazás már érkezett Finnországba szeptember végén, de a nagyobbra általában október közepéig várni kell a helyi meteorológiai intézet szerint. Hamarosan a hóágyúk is beindulhatnak, így a novemberi finnországi világkupa futamok előtt a helyi síterepek (a sötétséget leszámítva) ideális körülményeket nyújthatnak az edzőtáborba érkező versenyzőknek.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.