Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tél? Az alaszkai versenyre vonattal viszik a havat

2016.03.04. Bata Attila

Sok panasz van az idei télre itthon és Európában is. Itthon havat nem sokat láttunk, hideg nem igazán volt, de az nem fog vigasztalni bennünket, hogy Alaszkában sem jobb a helyzet. Hétvégén kezdődik a híres kutyaszán verseny, amelyre vonattal kellett hozni a havat, mert a városban már az összes elolvadt.
Hétvégén rajtol az Iditarod kutyaszánhúzó verseny Alaszka legnagyobb városában, Anchorage-ban. A versenyről információkat (angolul) itt lehet olvasni Az előzményről, a kutyaszán hajtók legendás hősiességéről az 1925-ös járványban pedig (magyarul) itt.

A verseny hossza, attól függően, hogy melyik útvonalon futnak, 1700-1800 kilométer között mozog, a hajtók átlagban 8-15 nap alatt teljesítik. Mint a Tour de France kerékpáros versenyen, itt is van egy rövid városi bevezető, ahol ünnepélyesen felvonul a mezőny, majd elutaznak a terepre, az igazi verseny kezdetére.

Érkezik a hó
Szokás szerint egy 18 kilométeres kört futnak Anchorage utcáin, de ez az idén nem fog összejönni. A február olyan enyhe volt Anchorage-ban, hogy elolvadt az összes hó. Sőt! Még az a tartalék is elolvadt, amit a verseny megrendezésére tettek félre, a tavalyi kudarcos tapasztalatokból okulva. Prológ futásnak pedig lennie kell, így az 580 kilométerre található Fairbanksből hét vagon havat szállítottak a héten a városba, amelyet szétterítve már lehet versenyt rendezni, igaz csak alig 5 kilométeres pályán.

Idén a településen jóval kevesebb hó hullott a szokásosnál és a hőmérséklet is melegebb volt. Alaszka téli átlaghőmérséklete jelentősen megemelkedett az utóbbi ötven évben, kétszer olyan gyorsan, mint a többi amerikai államban.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.