Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Télre összeér Chopokon Észak és Dél

2012.09.17. Eötvös Pál

Télre összeér Chopokon Észak és Dél Nyár eleje óta nagy a dübörgés Chopokon: előbb az északi oldalon kezdték el az új lift építését, a jó tíz éve lezárt, régi felvonó csúfoskodó traverzeinek eltávolításával, majd a déli oldalon az alsó parkolóban alakították ki egy helikopter bázist, hogy ott is megtegyék ugyanezt.
Azóta az északi oldalon az új felvonóra már a drótköteleket is felszerelték. Itt dupla vezetésű, tehát egyben szélbiztos, nagykabinos felvonó készül, fel a tetőig. A napokban ünnepelték a Kamena Chatában, hogy Délen is befejezték a görgősorok felszerelését. Itt szimpla kötélsor vezet fel a Kosodrevinától a csúcsra. Az alsó felvonóházat közvetlenül a Kosodrevina szálló bejárata előtt építik. A meglehetős kubaturájú betonszerkezet nagyjából már el is készült. Fent a csúcson egy fémvázas szerkezetű állomás szerelése folyik. A régi épületek közül csak a körpresszót hagyták meg, nyilván fel fogják újítani. Mindenesetre a nézelődők a felvonók készültségét látva el se tudják elképzelni, hogy azok a szezonra működni fognak. Pedig nyilván fognak, hiszen régebben a déli négyes felvonóhoz is nyár derekán kezdtek hozzá, de november elején már próbajárat volt.
Fotó: www.jasna.sk
Fotó: www.jasna.sk
A Kosodrevinától lefelé - ahol még hiányzott - az egész területet felszerelik hóágyúval. Itt is, meg máshol is igyekeznek - főleg az átjárókban - a nagy sziklákat eltávolítani: a Prederes és a Zaderes alsó állomása közötti, kiszélesített szakaszt teljesen kisimították, sőt az utóbbi pályájának alsó harmadáról is kiszedték a nagyobb köveket.

Az egész "az ember nagy természet átalakító tevékenységét" tükrözi. Nemcsak Chopok déli oldalának közismerten mérsékelt civilizáltsága van eltűnőben, hanem ennek bájai és előnyei is odavannak. A retro érzést és az innen könnyen elérhető érintetlenséget a konzum feeling váltja fel. De ez hagyján. Már a tavalyi nagy terepfejlesztések - a Gombicka, alias Pattogós alsó végéből a Krupovára, a Zadesről a Krupovára épített, illetve mindkét Deresen kiszélesített, ratrakolhatóvá tett pályák - is eleve nagy dúlást jelentetettek, most még erre került egy lapáttal. Szervizutat építettek délen a középső állomásig, északon pedig - az ember álla leesik - ott állnak az autók fent, a csúcs alatt. De ennek még van valami haszna, célszerűsége, hanem az erdők ettől függetlenül szörnyű állapotban vannak.

Munkálatok a déli oldalon
Munkálatok a déli oldalon
Negyedszázad alatt három pusztító vihar volt a déli völgyben, nagy károkkal, de ami most látszik, az azoknak a többszöröse. Az erdő legalább 50%-át már elvitte a betegség, a kiszáradt csonkok nagy szürke foltokat mutatnak az egyre zsugorodó zöld felületen. Kicsiny vigasz, hogy télen, a hó takarásában mindez nem látszik annyira...
KOMMENTEK
golo | 2012.09.17. 22:06
Sajnos látszik... Szomorú vagyok. Itt találkoztam először a havas hegyekkel és ejtett rabul az érzés, amit az érintetlen természet és a szabad lesiklás kiváltott belőlem. Ez már a múlt, de az emlékek megmaradnak.
Chopoker | 2012.09.18. 16:54
Azért a Gyömbér és a Chabanec felé marad még a "régiből". Meg keresünk majd új utakat...ebben talán majd segít Lipi és Tibi:-)is.
| 2012.09.21. 00:08
Gyömbérre ne tervezzenek semmit! huhh belese gondolok. rettentő szomorú lennék.
Chopokon remélem befejezik egy időre a természet rombolást. Persze tök jó hogy majd észak-dél re lehet menni rossz időben is(?) De nagyon jó hangulata volt annak amikor nagy szél volt legfelső felvonó nem ment felmásztál és csak sítúrásokkal találkoztál. persze mint sítúrásként volt jó

Szállástippek
Vila Horal
A Vila Horal Demänova falu szélén található, Jasná sípályától kb. 10 km-re. A Vila Horal összesen 6 csendes, stílusosan berendezett apartmant kínál, egyenként 4-5 személy részére. Az egész házban ingyenes WIFI internet használható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Talberg apartmanok
Újonnan átadott, különleges építészeti kialakítású, modern berendezésű, önellátó 2-4 fős apartmanok az erdő szélén, Tále sífelvonójától 2 km-re, szép kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Liptov csillagcsillag
Hotel Liptov, retro Hotel Chopok északi oldalán, a A3-Grand kabinos közelében 2-4-6 fős szobákkal. A legközelebbi sípálya (10a) 350 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.