Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Timelapse videó: így olvad el 200 cm hó a gleccseren

2018.11.06. Bata Attila

Látványos videót készítettek a Lombardiai Gleccserkutató Intézet munkatársai. A Campo Nord Paradisin gleccsert mutató webkamera 2017 augusztus és 2018 július között készített felvételeit egy látványos, egyperces, un. timelapse videóba sűrítették bele.
A gleccser az olaszországi Livigno felett található kb. 3100 méteres magasságban. Ahogy a filmben látható, az első nagyobb havazás novemberben érkezett (kb. 60 cm), decemberre már 180-190 cm vastagra hízott a hóréteg. A vastagság már 2 méter körül maradt egész szezonban. Februárban rekordhideg tombolt a gleccseren, április pedig jóval melegebb volt a szokásosnál. Júliusra az összes hó elolvadt, már csak a kb. 50 cm vastag jégréteg maradt meg.

Sajnos a nagyon meleg augusztus a gleccser megmaradt részét is elolvasztotta.

Ahogy a fenti képen is látható, a gleccser folyamatosan zsugorodik. Az elmúlt 31 évben a gleccser mérete 50-ről 19 hektárra csökkent.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástipp
Chalet Gardenia csillagcsillag
A Chalet Gardenia összesen 8 db 3, 4 és 5 személyes nappali+hálószobás apartmant kínál a bormiói síliftektől kb. 10 percre gyalogosan. A sílift a ház elől megálló síbuszokkal is megközelíthető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.