Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mostantól a hegyekben folytatódik a Tour de France

2012.07.10. Bata Attila

Mostantól a hegyekben folytatódik a Tour de France Az idén 99. alkalommal rendezik meg a világ leghíresebb kerékpárversenyét, a Tour de France-t. Túl vagyunk már számos lapos szakaszon, egy-két közepes magasságú hegyi etapon, de mostantól már a magas hegyek, az Alpok és a Pireneusok síterepei között is kanyarog a verseny.
Múlt hétvégén a sok lapos szakasz, nem síelőnek való vidék után, a Jura 900-1000 méter magas hegyei között már végre 1. kategóriás emelkedőket is láthattunk. Kedden szünetet tart a biciklis cirkusz, de jól jön a pihenés a keménynek ígérkező hegyi futamok előtt.

Szerdán aztán elindul a mezőny Chardonnay megyei Macon-ból 194 kilométeres útjára. 123 kilométer után a verseny hivatalosan is eléri a teljes Tour táv felét, de a legjobban várt szakasz a 133 kilométer után kezdődő 17,4 kilométeres emelkedő szakasz, a Grand Colombier tetejére. Ez lesz az idei verseny első kiemelt kategóriás emelkedője, és mindjárt egy szűz szakaszon, ez a rész még sosem szerepelt a Tour műsorán. Az átlagosan 7,1 % meredek szakaszon, több kétszámjegyű meredek szakasz mellett rengeteg hajtűkanyar is nehezíti a versenyzők életét. Innen még 43 kilométer a szakasz vége, egy újabb kisebb emelkedővel nehezítve.

Szerda: 194 kilométer egy kiemelt kategóriás heggyel
Szerda: 194 kilométer egy kiemelt kategóriás heggyel
Csütörtök lesz a hegyek szerelmeseinek igazi napja. Az Alpok szívében, síterepek között, két kiemelt emelkedővel, az egykori téli olimpiai helyszínről, Albertville-ből indulva és La Toussuire síterepére érkezve 148 kilométer után. Ezen a viszonylag rövid távon kegyetlen hegyek várnak a kerékpárosokra. Először is a Madeleine, amely 1969 óta már 24-szer szerepel a Tour programján, az idén 13. alkalommal az északi oldalról, ahol 26 hajtűkanyart kell legyőzni a Madeleine tetejéig, 25,3 kilométer alatt 1585 méter szintemelkedés, vagyis átlagosan 6,2 % meredekség.

A 148 kilométerből 73,3 kilométer tiszta emelkedő, a Madeleine 26 hajtűkanyarjaival együtt összesen száz ilyen vár a kerekpárosokra az egész idei Tour legmeredekebb szakaszán. Miután megmászták és lejöttek a Madeleine-ről, szinte sík szakasz nélkül, egyből kezdődik a másik kiemelt kategóriás emelkedő, a Croix de Fer, amely már 16-szor szerepel a Tour útvonalán, de csak másodszor mennek fel rá erről az oldalról.

Csütörtök: 100 hajtűkanyar, két kiemelt kategóriás hegy
Csütörtök: 100 hajtűkanyar, két kiemelt kategóriás hegy
Bernard, Thévénénet, a közelben élő kétszeres korábbi Tour győztes szerint ez a Tour legnehezebb szakasza. Az ember úgy érzi, hogy szinte alig halad. Gyakran változó irányú, viharos szél fúj az emelkedőn. A hátszél nagy segítség, de ellenszélben nagyon kemény lehet ez a 22,4 kilométeres, 1562 méter szintkülönbségű, átlagosan 6,9%-os emelkedésű szakasz. Utána szinte azonnal jön egy 2. kategóriás, majd egy 1. kategóriás emelkedő a végén, amelynek a leküzdésében addigra már a fáradtság lesz a legnagyobb ellenfél. Ezen a napon a környékbeli síterepek ismét beindítják a nyári álmot alvó lifteket, és felvonókkal (és néha egy kis túrával) is el lehet jutni a verseny színhelyeire.

Vajon péntek 13. kinek hoz szerencsét? Ez lesz az idei Tour leghosszabb szakasza, összesen 226 kilométer. A leghosszabb távok egyre kisebbek lesznek a Touron. 1990-ben mentek utoljára 300 kilométer felett egy nap alatt, de 1998 óta már nincs 250 kilométernél hosszabb táv sem. Ez a mostani a második legrövidebb „leghosszabb” táv a Tour majd százéves történelmében, még 2009-ben mentek egyszer 224 kilométert. Itt az első 80 kilométeren van két 1. kategóriás emelkedő, de aztán búcsút mondunk az Alpoknak, és onnantól hosszú ereszkedés a végéig, ahol egy 3. kategóriás hegy még érdekes is lehet ennyi lejtmenet után.

Péntek: 226 km - ez lesz az idei Tour leghosszabb távja
Péntek: 226 km - ez lesz az idei Tour leghosszabb távja
Szombaton, ha jó idő lesz, és tényleg csak a hegyek érdekelnek bennünket, akkor nyugodtan menjünk strandra. Sík szakasz, abból egy jó kis rész a tengerparton, a végén egy nyúlfarknyi 3. kategóriás emelkedővel. Jó kis pihentető szakasz lesz ez a Pireneusok előtt, hiszen a hat betervezett, kiemelt kategóriás hegyből eddig csak hármat tudtak le az Alpokban, a maradék három még vár rájuk a következő héten.

A versenyeket az Eurosport naponta 14:00 órától élőben közvetíti.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.