Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mostantól a hegyekben folytatódik a Tour de France

2012.07.10. Bata Attila

Mostantól a hegyekben folytatódik a Tour de France Az idén 99. alkalommal rendezik meg a világ leghíresebb kerékpárversenyét, a Tour de France-t. Túl vagyunk már számos lapos szakaszon, egy-két közepes magasságú hegyi etapon, de mostantól már a magas hegyek, az Alpok és a Pireneusok síterepei között is kanyarog a verseny.
Múlt hétvégén a sok lapos szakasz, nem síelőnek való vidék után, a Jura 900-1000 méter magas hegyei között már végre 1. kategóriás emelkedőket is láthattunk. Kedden szünetet tart a biciklis cirkusz, de jól jön a pihenés a keménynek ígérkező hegyi futamok előtt.

Szerdán aztán elindul a mezőny Chardonnay megyei Macon-ból 194 kilométeres útjára. 123 kilométer után a verseny hivatalosan is eléri a teljes Tour táv felét, de a legjobban várt szakasz a 133 kilométer után kezdődő 17,4 kilométeres emelkedő szakasz, a Grand Colombier tetejére. Ez lesz az idei verseny első kiemelt kategóriás emelkedője, és mindjárt egy szűz szakaszon, ez a rész még sosem szerepelt a Tour műsorán. Az átlagosan 7,1 % meredek szakaszon, több kétszámjegyű meredek szakasz mellett rengeteg hajtűkanyar is nehezíti a versenyzők életét. Innen még 43 kilométer a szakasz vége, egy újabb kisebb emelkedővel nehezítve.

Szerda: 194 kilométer egy kiemelt kategóriás heggyel
Szerda: 194 kilométer egy kiemelt kategóriás heggyel
Csütörtök lesz a hegyek szerelmeseinek igazi napja. Az Alpok szívében, síterepek között, két kiemelt emelkedővel, az egykori téli olimpiai helyszínről, Albertville-ből indulva és La Toussuire síterepére érkezve 148 kilométer után. Ezen a viszonylag rövid távon kegyetlen hegyek várnak a kerékpárosokra. Először is a Madeleine, amely 1969 óta már 24-szer szerepel a Tour programján, az idén 13. alkalommal az északi oldalról, ahol 26 hajtűkanyart kell legyőzni a Madeleine tetejéig, 25,3 kilométer alatt 1585 méter szintemelkedés, vagyis átlagosan 6,2 % meredekség.

A 148 kilométerből 73,3 kilométer tiszta emelkedő, a Madeleine 26 hajtűkanyarjaival együtt összesen száz ilyen vár a kerekpárosokra az egész idei Tour legmeredekebb szakaszán. Miután megmászták és lejöttek a Madeleine-ről, szinte sík szakasz nélkül, egyből kezdődik a másik kiemelt kategóriás emelkedő, a Croix de Fer, amely már 16-szor szerepel a Tour útvonalán, de csak másodszor mennek fel rá erről az oldalról.

Csütörtök: 100 hajtűkanyar, két kiemelt kategóriás hegy
Csütörtök: 100 hajtűkanyar, két kiemelt kategóriás hegy
Bernard, Thévénénet, a közelben élő kétszeres korábbi Tour győztes szerint ez a Tour legnehezebb szakasza. Az ember úgy érzi, hogy szinte alig halad. Gyakran változó irányú, viharos szél fúj az emelkedőn. A hátszél nagy segítség, de ellenszélben nagyon kemény lehet ez a 22,4 kilométeres, 1562 méter szintkülönbségű, átlagosan 6,9%-os emelkedésű szakasz. Utána szinte azonnal jön egy 2. kategóriás, majd egy 1. kategóriás emelkedő a végén, amelynek a leküzdésében addigra már a fáradtság lesz a legnagyobb ellenfél. Ezen a napon a környékbeli síterepek ismét beindítják a nyári álmot alvó lifteket, és felvonókkal (és néha egy kis túrával) is el lehet jutni a verseny színhelyeire.

Vajon péntek 13. kinek hoz szerencsét? Ez lesz az idei Tour leghosszabb szakasza, összesen 226 kilométer. A leghosszabb távok egyre kisebbek lesznek a Touron. 1990-ben mentek utoljára 300 kilométer felett egy nap alatt, de 1998 óta már nincs 250 kilométernél hosszabb táv sem. Ez a mostani a második legrövidebb „leghosszabb” táv a Tour majd százéves történelmében, még 2009-ben mentek egyszer 224 kilométert. Itt az első 80 kilométeren van két 1. kategóriás emelkedő, de aztán búcsút mondunk az Alpoknak, és onnantól hosszú ereszkedés a végéig, ahol egy 3. kategóriás hegy még érdekes is lehet ennyi lejtmenet után.

Péntek: 226 km - ez lesz az idei Tour leghosszabb távja
Péntek: 226 km - ez lesz az idei Tour leghosszabb távja
Szombaton, ha jó idő lesz, és tényleg csak a hegyek érdekelnek bennünket, akkor nyugodtan menjünk strandra. Sík szakasz, abból egy jó kis rész a tengerparton, a végén egy nyúlfarknyi 3. kategóriás emelkedővel. Jó kis pihentető szakasz lesz ez a Pireneusok előtt, hiszen a hat betervezett, kiemelt kategóriás hegyből eddig csak hármat tudtak le az Alpokban, a maradék három még vár rájuk a következő héten.

A versenyeket az Eurosport naponta 14:00 órától élőben közvetíti.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.