Menü ≡

Új pályát építenének Jasnán a közeljövőben

2018.02.13. | Szerző: Bata Attila
A síterep üzemeltetői már elküldték a dokumentációjukat és az engedélyekre várnak, hogy egy új, kék jelzésű pályát építsenek az északi oldalon. A cél nagyszerű, de kissé aggasztó, hogy az új pálya kedvéért komoly fairtást kellene végezni a leendő pálya nyomvonalát jelenleg elfoglaló erdőben.
h i r d e t é s
Chopok/Jasná mára egyértelműen Szlovákia legmodernebb síterepévé nőtte ki magát. Népszerűsége már a határokon kívül is érezhető, mármint a szokásos lengyel, cseh és magyar vendégeken kívül egyre többen próbálgatják az itteni lejtőket Nyugat-Európából.

A külföldi újságírók visszajelzései általában a kék pályák és a szélvédett síelés hiányát hangsúlyozzák. Az üzemeltetők mostani terve erre is megoldás lenne. A gond az, hogy az új pálya megépítéséhez 90 ezer négyzetméter erdőt, javarészt fenyvest kellene kiírtani.

Az új pálya a Lukovától (1665 m) indulna és az Otupné (1187 m) mellett érne véget. Ahogy a térképen is látszik, az üzemeltetők két nyomvonalban gondolkoznak. A két nyomvonal között nincs nagy különbség, az egyik 99 779 négyzetméter területű, a másik pedig 91 047 négyzetméter.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A gond az, hogy mindkét variáns az erdőn keresztül vezetne át, amelyhez 9,63, illetve 9,1 hektárnyi fenyvest kellene kivágni. Sokak szerint ez túlzás egy pálya miatt.

Az üzemeltetők az engedélyekre várnak. Úgy számolnak, hogy az engedély megérkezésétől számítva egy éven belül el tudják készíteni az új pályát. Várakozásaik szerint két év múlva készülhetne el a pálya. A pályaépítés költségeit 1,5 millió euróra (kb. 470 millió forint) becsülik. 
2018.02.13. 13:51:22 turkburk
Erdő irtás eddig sem volt gond Chopokon. A természetvédelmi terület határa is úgy lett meghúzva ahogy a síterület körvonala megkívánta. Új kabinos jövőre, új nagy pálya 2 év múlva, elég komoly pénzt vissza forgatnak.
2018.02.13. 18:17:31 Cintia
Remélem megkapják az engedélyt rá! Szuper lenne még 2 kék pálya :)
Sajnálom a fákat, de biztos meglesz a helyük a kivágás után is! Viszont ez egy síterep, ami fejlődőben, és ki kell szolgálni az egyre növekvő látogatókat!
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »