Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új síközpont épül Boszniában

2023.03.20. Fóris Gábor

A tervek szerint a 2023/2024-es szezonra készül el az Igrišta - Vlasenica síterep Bosznia Hercegovina észak-keleti részén, a Boszniai Szerb Köztársaságban. Ez jó hír a dél-magyarországi sízőknek, ugyanis ez lesz a legközelebbi hóbiztos síterep a Balkánon, Pécstől 300, Szegedtől 340 kilométerre.
A 2023/24-es szezonban már várják ide az első síelőket
A 2023/24-es szezonban már várják ide az első síelőket
Igrišta korábban az ország egyik legnagyobb síközpontja volt, de évekkel ezelőtt lepusztult. Első lépcsőben megvalósul egy öt kilométeres hóágyúzható pályarendszer, egy hatüléses, óránként 3 ezer fő kapacitású felvonó és egy 150 méteres varázsszőnyeg.

Igrišta, az egykor népszerű bosnyák síközpont 1985-ben kezdte meg működését, három összesen 9 kilométernyi pályával 1000 és 1350 m közötti magasságban. A szarajevói téli olimpia idején építették tartalék pályarendszernek, ha valami oknál fogva versenyszámokat át kell helyezni.

A sípálya 2012-ig működött, amikor elszakadt a tárcsás felvonó kábele, azóta minden mozdíthatót elloptak a pályáról, kábeleket, villanymotorokat és csak a régi oszlopok maradtak. A terület 2008-óta a Boszniai Szerb Köztársaság tulajdona, 2022-ben a nálunk is egyre jobban ismert síterep, Jahorina 30 évre megkapta a Vlasenica községben, a Javor-hegyen található síközpont használatát. Így az 550 hektáros természeti területen olyan turisztikai központot fejlesztenek, amely érdekes lehet a Jahorinára érkezőknek is.

A megvalósításra első körben 42 millió bosnyák márkát (kb. 8,5 milliárd forint) szán a nyolc cégből álló konzorcium, amelynek része az olasz Leitner vállalkozás, amely a hatüléses felvonót építi meg 24,6 millió márkáért (kb. 5 milliárd forint). A cég már bizonyított a balkáni síterepeken, Jahorinán három gondolás és három hatüléses felvonót építettek az elmúlt 13 évben, valamint a szerbiai Kopaonikon is három felvonójuk működik.

A pályázati dokumentáció szerint egy óránként legalább 2500 fő befogadására alkalmas, hatszemélyes felvonóról van szó, ami 3000 fő kapacitásra bővíthető. Teljes hossza 850 méter, szintkülönbség 332 méter. A völgy állomás 1017 méteren, a hegyállomás pedig 1349 méteren lesz. a kilenc kilométeres pályarendszerből, 5 kilométer lesz hóágyúzható. A sípályákon a tervezett szélesség maximum 40 méter, ami a talajviszonyoktól függően 30, és 25 m-re csökken a nagyon meredek bevágásoknál.

A "Szállodák és apartmanok építése az Igrišta télisport-rekreációs központ részeként" című projektben foglaltak szerint két magas kategóriás szállodát terveznek, amelyek maximális alapterülete körülbelül 5000 négyzetméter. Előírás, hogy a szállodák olyan kiegészítő létesítményeket biztosítsanak, mint a fedett medencével ellátott wellnessközpont, és konferencia termek. A tervezett szállodák környezetében apartmanházak és éttermek megépítését tervezik, melyek alkalmazkodnak a modern kor elvárásaihoz és a nemzeti építészeti hagyományokhoz.

Készül a pálya és a hóágyúrendszer
Készül a pálya és a hóágyúrendszer
A kivitelezés 2022 ősszel kezdődött, a megvalósítási határidő 12 hónap, ha sikerült tartani a határidőt, akkor következő szezontól már működhet a síterep. A földmunkák az első havazásig zajlottak, elkészültek a pályák, két víztározó és a hóágyúrendszer csövezése. A hókészítő rendszer kiépítésével arra számítanak, hogy évente legalább 120 napos lehet a szezon.

KOMMENTEK
Garajc | 2023.03.23. 15:19
Kiegészítésképpen még annyi a jó hír mellé, hogy Pécshez a legközelebbi "hóbiztos" síterep a Kozarában van Boszniában (Pécstől bő 200km). 3 pálya található itt: 850m; 650m; és egy gyerekpálya 200m hosszban. Két felvonó (csákányos) van és egy a gyerekek számára. A pályák hóágyúzhatóak, ratrakoltak és van lehetőség esti síelésre is. A síbérletek árai pedig több, mint megmosolyogtatóak, a 2022/23-as szezonban az egész napos felnőtt bérlet kb. 4500 Ft (félnapos 3500 Ft), a gyerekek számára pedig kb. 3500 Ft (félnapos 3000 Ft). Boszniához méltóan az éttermi vendéglátás pedig szintén pazar és kifejezetten pénztárcabarát.
https://kozaraski.com/

További érdekesség még a bosnyák sípályafejlesztésekhez, hogy Manjačában (Banja Luka mellett) is készülődnek. A paraméterek és a kondiciók Igrištához lesznek hasonlóak. 1000 és 1300 méter magasan épülnek majd a pályák. 6 üléses felvonót terveznek, illetve itt is ki fognak építeni hóágyúrendszert. A beruházás értéke Manjačában meg fogja haladni az 50 millió bosnyák márkát (kb. 10 milliárd Ft). Az építkezést 2023 áprilisában tervezik elkezdeni és 4 évig fog tartani, hiszen itt egy teljesen új síterepet kívánnak kialakítani. A fejlesztés lebonyolítója és későbbi üzemeltetője Igrištához hasonlóan az OC Jahorina lesz. Bár itt megjegyezendő még, hogy a fejlesztések körül komoly politikai csatározások vannak a Sarajevo-i és a Banja Luka-i kormányok között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.