Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új találmánnyal nagyon sok műhavat lehetne gyártani

2014.12.09. Bata Attila

Mondani sem kell, hogy mennyire fontos eleme a hó a síterepeknek. Hó nélkül megáll az élet, de a természetes hó kiszámíthatatlan és egyre ritkább vendég. Komoly milliárdokba kerül a mesterséges hó gyártása. Az osztrákok most egy olyan módszert tesztelnek, amely teljesen megváltoztathatja az eddigi szokásokat.
Michael Bacher vezetésével a Bécsi Műszaki Egyetem tanárai és diákjai kidolgoztak egy olyan módszert, amellyel nagyjából úgy készítik a havat, mint a természet. A módszer leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy egy ballonban mesterségesen létrehozzák a (hó)felhőt, úgy mint a természet. A természetben is a nedves levegő és a hideg találkozik egymással, ezt modellezik a képen és a videóban is látható ballonban. A folyamathoz megfelelő hideg kell.

A kísérleteket 2009-ben kezdték el, és az idei télen már gyakorlatban is tesztelik a tiroli Obergurgl síterepén. A hagyományos hóágyúkkal összehasonlítva jelentős különbség a vízfelhasználás. Most átlagosan 1 köbméter vízből 2 köbméter havat lehet előállítani, ezzel a módszerrel azonban akár 15 köbméter hó is készíthető.

Másik különbség, hogy a hóágyúk „nehéz” havat készítenek, 400-450 kg/köbméter hó jön ki a csövükön. Ezzel a módszerrel sokkal könnyebb, 80-200 kg/köbméteres havat lehet készíteni, amely már nagyon hasonlít sokak kedvencére, a pihekönnyű porhóra.

Így néz ki a szerkezet (Kép: http://www.uibk.ac.at)
Így néz ki a szerkezet (Kép: http://www.uibk.ac.at)
A módszerhez hideg is kell. A fejlesztők szerint legalább mínusz 5 fokon, vagy annál hidegebb időben működik rendesen.

Ezzel a módszerrel rengeteg pénzt, vizet és energiát lehetne megspórolni. A tervezők szerint nem lenne szükség az egyre hatalmasabb víztárolókra.

Ez a szezon a gyakorlati tesztelésről szól Obergurgl-ban. A ballont mindenfajta időjárási körülmények között ki kell próbálni. Kedvező eredmények esetén, a következő szezonban akár már találkozhatunk is velük.

A természet így készíti a hókristályokat
További leírások a módszerről itt és itt találhatóak.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.