Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ismét havazott, szépen fehérlenek az Alpok csúcsai!

2010.08.16. Bata Attila

Újabb fehér hétvége az Alpok magasabb részein! Kisebb mennyiségű, 5-35 centiméter friss hó esett a francia, svájci, német és olasz hegyekben. Közeledik a szeptember, amikor szinte már rendszeresen lehet az előző hétvégéhez hasonló havas képekben gyönyörködni az Alpok webkameráin!
Hétfő reggel az olaszországi Valtellina és Valchiavenna települések lakói arra ébredtek, hogy a körülöttük tornyosuló magas hegyek befehéredtek. Livigno környéke reggel csodásan mutatott (kiskép fenn) a fehér sapkás hegycsúcsok és zöld domboldalak kontrasztjában. Havazott a Stelvio gleccseren, a reggeli mínuszból csak néhány fokkal lett fagypont felett kora délutánra.

Az olasz Stelvio gleccser parkolója hétfő reggel
Az olasz Stelvio gleccser parkolója hétfő reggel
A legtöbb havat Svájcban mérték. Hatalmas esőzés söpört végig az országon, amely a magasabb helyeken átcsapott havazásba. Zermatt tetején már vasárnap reggelre 15 cm friss hó gyűlt össze. A havazás később is folytatódott, a legmagasabban fekvő svájci terepek jártak ezen a hétvégén a legjobban egész Európában, körülbelül 25-30 cm hó esett a legmagasabb régiókban.

Zermatt hétvégén 3100 méteren
Zermatt hétvégén 3100 méteren
Szörnyű vihar köszöntött a francia oldalra is. A katasztrofális időjárásban volt dolguk a hegyimentőknek, de nem minden túrázót és hegymászót tudtak megmenteni vagy lehozni a hirtelen megváltozott időjárási viszonyok között. Egy orosz hegymászó lezuhant Chamonix környékén, sokan csak a menedékházakig tudtak eljutni, de volt, akinek ez sem sikerült. Alpe d'Huez környékén egy négytagú család, élükön a 70 éves nagypapával kénytelen volt 2200 méter magasságban, megfelelő felszerelés nélkül, a hegyen tölteni az éjszakát. Azon a helyen 2600 méter felett erősen havazott, de 2200 méteren sem lehetett egyszerű kibírni az éjszakát téli viszonyok mellett.

A francia Les 2 Alpes webkamerája
A francia Les 2 Alpes webkamerája
A többi helyhez képest most kevés, mindössze néhány centiméter friss hó esett Németország legmagasabb csúcsán, a Zugspitzén (2962m). Mindenesetre, az jó hír, hogy a Bajor-Alpokban elég gyakran havazott az idei nyáron.
Így nézett ki Németország legmagasabb pontja hétfő reggelre
Így nézett ki Németország legmagasabb pontja hétfő reggelre
KOMMENTEK

Szállástipp
Chalet Gardenia csillagcsillag
A Chalet Gardenia összesen 8 db 3, 4 és 5 személyes nappali+hálószobás apartmant kínál a bormiói síliftektől kb. 10 percre gyalogosan. A sílift a ház elől megálló síbuszokkal is megközelíthető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.