Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újabb termelést telepít haza Ázsiából a francia Dynastar

2012.11.27. Bata Attila

Újabb termelést telepít haza Ázsiából a francia Dynastar Újabb lépést tett a francia Dynastar annak érdekében, hogy sílécgyártásának nagy részét hazai üzemekben végezze el. Az előző években az olcsó munkaerő miatt a távol-keleti országokba kihelyezett termelését fokozatosan hozza vissza Franciaországba.
Változik a Rossignol-csoport egyik tagjának, a Dynastarnak az üzleti koncepciója. Korábban ők is igazodtak az előző évek trendjéhez, amikor a nagy sportszergyártók az olcsóbb munkabérekkel kecsegtető távol-keleti, illetve kelet-európai országokba helyezték át termelésük jelentős részét. A tipikus megosztás szerint a tervezési, fejlesztési és kutatási feladatok általában a hazai üzemekben maradtak, míg a tömegtermelés az olcsóbb munkaerejű országokban történt.

Az utóbbi években változni látszik a trend. Egyre több sportszergyártó dönt úgy, hogy bizonyos termékeket ismét hazai földön gyárt. Ezzel a korábban elbocsátott helyi munkaerőnek tudnak ismét munkát adni a lakóhely közelében. Tipikus példája ennek a visszarendeződési folyamatnak a francia Dynastar.

Tavaly már 75 000 pár síléc gyártását hozták haza Ázsiából és folytatták a helyi üzemekben. A franciák az idén továbbmentek, és újabb 30 000 pár síléc gyártását kezdik meg a Mont Blanc közelében. Ezek a lécek korábban Tajvanban készültek.

Dynastar tesztnapok a kapruni gleccseren
Dynastar tesztnapok a kapruni gleccseren
A cég közleménye szerint a megnövekedett bérköltségek körülbelül hasonló nagyságrendet tesznek ki, mint a távoli szállítás költségei, amivel ezentúl nem kell számolniuk. Számításuk szerint egy síléc előállítási költségeinek 70%-át az anyagköltségek adják.

Bár a visszarendeződési folyamat, a munkahelyek tekintetében nem olyan nagyságrendű, mint az előző évtized gyárbezárásai, de azért nem szabad lebecsülni a mostani próbálkozásokat, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a síipart az általános gazdasági világválságon kívül néhány katasztrofálisan gyenge téli szezon is sújtotta az utóbbi időben.

KOMMENTEK
százas | 2012.11.27. 19:02
A kicsi, kispénzű kínai keveset költhet.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.