Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Val d'Isére (Franciaország): elkezdődött a nyári síszezon

2018.06.05. Bata Attila

Az előző szezonban a franciák igazán havas szezont zártak. Ennek van előnye is, például Val d'Isére síterepén a szokásosnál két héttel korábban kezdődhetett meg a nyári síelés is. Van hátránya is, a gleccserhez vezető hegyi utat még nem tudták megtisztítani a hatalmas hómennyiségtől...
Vasárnap a Bellevarde északi oldalán kinyitott a nyári szezonra Val d'Isére síterepe. Az első napon négy pályán és hét kilométeren lehetett síelni, köztük az Oreiller-Killy pálya felső részén, ahol a világkupa futamokat is rendezik.

Az első csúszás nyáron a "téli részen"
A síterep ezen a részen, a 2400 és 2700 méter közötti magasságban ritka havas telet tudhat maga mögött. A helyiek szerint 20, de legalább 30 éve nem hullott annyi hó, mint az előző szezonban. Számokban kifejezve, azt jelenti, hogy az egész szezonban összesen kilencméternyi hó hullott, a szokásos szezononkénti 5-6 méterrel szemben.

Hóhelyzet az első napon + mormoták birkózása a videó végén (reklám után)
A nagy havazás nyomai még mindig láthatóak és szorgosan küzdenek vele az útfenntartók. A nyári síelésnek otthont adó Pissaillas-gleccser jelenleg még megközelíthetetlen, hiszen a gleccser aljához vezető panorámaút (col de l'Iserian) jelenleg is hó alatt van, és járhatatlan. A helyiek június 13-ra ígérik az út megnyitását, és akkor már a 3000 méter feletti pályákat is lehet majd használni, ahol az üzemeltetők szerint most 2-3 méter vastag a hó.

Még bőven van hó a hegyi úton
A mostani nyári nyitás az eddigi legkorábbi a síterep történetében. Általában június közepén lehet itt először síelni. Szokás szerint, a helyi nyári szezont idén is július közepéig tervezik.

Hamarosan szétnézünk a többi európai gleccseren is. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.