Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Val d'Isére (Franciaország): elkezdődött a nyári síszezon

2018.06.05. Bata Attila

Az előző szezonban a franciák igazán havas szezont zártak. Ennek van előnye is, például Val d'Isére síterepén a szokásosnál két héttel korábban kezdődhetett meg a nyári síelés is. Van hátránya is, a gleccserhez vezető hegyi utat még nem tudták megtisztítani a hatalmas hómennyiségtől...
Vasárnap a Bellevarde északi oldalán kinyitott a nyári szezonra Val d'Isére síterepe. Az első napon négy pályán és hét kilométeren lehetett síelni, köztük az Oreiller-Killy pálya felső részén, ahol a világkupa futamokat is rendezik.

Az első csúszás nyáron a "téli részen"
A síterep ezen a részen, a 2400 és 2700 méter közötti magasságban ritka havas telet tudhat maga mögött. A helyiek szerint 20, de legalább 30 éve nem hullott annyi hó, mint az előző szezonban. Számokban kifejezve, azt jelenti, hogy az egész szezonban összesen kilencméternyi hó hullott, a szokásos szezononkénti 5-6 méterrel szemben.

Hóhelyzet az első napon + mormoták birkózása a videó végén (reklám után)
A nagy havazás nyomai még mindig láthatóak és szorgosan küzdenek vele az útfenntartók. A nyári síelésnek otthont adó Pissaillas-gleccser jelenleg még megközelíthetetlen, hiszen a gleccser aljához vezető panorámaút (col de l'Iserian) jelenleg is hó alatt van, és járhatatlan. A helyiek június 13-ra ígérik az út megnyitását, és akkor már a 3000 méter feletti pályákat is lehet majd használni, ahol az üzemeltetők szerint most 2-3 méter vastag a hó.

Még bőven van hó a hegyi úton
A mostani nyári nyitás az eddigi legkorábbi a síterep történetében. Általában június közepén lehet itt először síelni. Szokás szerint, a helyi nyári szezont idén is július közepéig tervezik.

Hamarosan szétnézünk a többi európai gleccseren is. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.