Menü ≡

Val Thorens: havazás a szezon utolsó napján!

2019.05.05. | Szerző: Bata Attila
Meglepetéssel búcsúzott az időjárás az Alpok legmagasabban található sífalujában, a franciaországi Val Thorens településen. A mai napon nyitott ki ebben a szezonban utoljára a síterep és búcsúzóul ma reggelig 20-25 cm friss hó hullott a település magasságában, a hegyekben ennél valamivel több.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
A szinte egész Európán átvonuló május elejei hideg és tél ritka havazásokat okozott az alacsonyabb részeken is. Svájcban nem szokatlan ilyenkor, hogy a hegyekben lehull 20-40 cm hó, de több alacsonyabban található helyen megdőlt a májusi havazás mennyiségének rekordja.

St. Gallen településen (675 m) ma reggelre 19 cm hó hullott, amely új rekord májusra. A korábbi rekordot 1957. május 7-én jegyezték fel, akkor 12 cm hó esett. A fővárosban, Bernben (542 m) is új rekord született, itt 4 cm hó hullott, amely "négyszerese" az 1945-ben mért egycentiméteres korábbi havazásnak.
Franciaországban 500-600 méter felett számos helyen havazott, a helyi újságok Tour de France néven az egész országból tudnak havas képeket mutatni. Kisebb meglepetésre szombaton havazott Belgiumban és Luxemburgban is.

Természetesen szépen havazott (és sok helyen most is havazik) az olasz és osztrák hegyekben is, erről később számolunk be.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »