Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Val Thorens: rengeteg pályával nyitottak a 3-völgyben

2017.11.19. Bata Attila

Hosszú heteken át Tignes gleccsere volt az egyetlen üzemelő síterep Franciaországban, ez csak a mostani hétvégén változott meg. A Három-völgy egyik legismertebb síterepe, az Alpok legmagasabban fekvő üdülőfaluja, Val Thorens, a hétvégén megkezdte az idei szezont mindennapos üzemmódban.
Az első nap
Az első nap
Hétfőn 50 cm hó hullott Val Thorens felső részén. Azóta folyamatosan találgattak a francia síelők, hogy rég nem látott, komoly mennyiségű pályával kezdik majd meg a szezont és nem is kellett csalódniuk. A természet, a hóágyúk, és a pályamunkások szentháromsága az idén minden képzelet felülmúló kínálattal indított november közepén. A számok nyelvén azt jelentette, hogy a síterep pályáinak kb. 70%-a már a nyitónapon síelhető volt.

Az előző évek nehézkes szezonkezdetei után kellemes meglepetés eddig az idei "ősz". Legutóbb öt évvel ezelőtt kezdődött ilyen nagyszerű hóviszonyok mellett a szezon. A völgyben 50 cm, a hegyen 100 cm vastagon áll a hó. A közel 100 kilométernyi megnyitott pálya nagy része 2300 és 2700 méter között terül el, már az első hétvégén hét lift közlekedett 3000 méter feletti magasságba.

A pályamunkások pedig gőzerővel dolgoznak, hogy minél több pályát lehessen megnyitni. A síterep főnöke szerint, a következő hétvégére (november 25-i) majdnem az összes pályát meg tudják nyitni.

A múlt héten már kinyitott a Francia-Pireneusokban található Porté-Puymorens, igaz akkor csak 2 km pályával és csak a hétvégére. A mostani hétvégére is kinyitottak, de a síelhető pályahosszt már 10 kilométerre növelték. A Pireneusok spanyol oldalán Baqueira-Beret is megkezdte a szezont 30 km-nyi pályával.

A francia síterepek közül még Montgenévre is kinyitott nyolc pályával és első napon jónak mondható 700 méteres síelhető szintkülönbséggel. Több francia síterep készített elő sífutó pályákat a hétvégére, pl. Autrans, Chamrousse, Haut Vercors vagy La Clusaz.

Franciaországban is folyamatosan nyitnak a síterepek, a következő héten is néhány ismert síterep megnyitja kapuit. Isola 2000 csak decemberben nyitott volna, de a kedvező hóviszonyok miatt már a következő hétvégén is lehet itt síelni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.